Aiglefin à la marinière
(schelvis van de schippersvrouw)
Equipment
Ingredients
- 4 schelvis dikke moten
- 2 l mosselen
- 1 teentje knoflook
- 1 takje tijm
- 1 deciliter slagroom
- paprikapoeder
- 2 deciliter witte wijn droge
- 6 sjalotjes
- 90 g boter
- peterselie
- 40 g bloem
- ½ citroen
- zout
- peper
Instructions
- Zet de oven op 200ºC.
- Maak de mosselen schoon.
- Was en hak de tijm en schil en hak de knoflook fijn.
- Was de peterselie en hak deze fijn.
- Leg de mosselen samen met de tijm en knoflook in een grote pan.
- Bestrooi flink met peper en schenk er de wijn over.
- Kook de mosselen snel op een hoog vuur onder regelmatig schudden tot ze open staan.
- Haal ze uit depan en zeef het vocht.
- Vet een ovenvaste schaal in met 20 g boter.
- Hak de sjalotjes fijn en leg deze op de bodem van de schaal.
- Bedek ze met de moten vis en schenk er het mosselvocht over.
- Snij 30 g boter in stukjes en verdeel over de vis.
- Zet de schaal 20 minuten in de oven.
- Haal intussen de mosselen uit hun schelp.
- Haal de moten is uit de schaal en laat uitlekken en leg ze op een voorverwarmde dienschaal.
- Hou ze warm.
- Smelt de rest van de boter en voeg de bloem toe.
- Leng aan met kookvocht tot een romige roux.
- Laat dit 8 minuten koken.
- Pers de citroen en meng het vocht met de slagroom en roer dit door de saus.
- Strooi er wat paprikapoeder over en klop met een garde gedurende 2 minuten.
- Controleer de smaak en voeg de mosselen toe.
- Laat het geheel nog even warm worden.
- Schenk de saus over de vis en betsrooi met wat gehakte peterselie en serveer.