Amandel-Speculaastaart met Abrikozen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 100 g donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels speculaaskruiden of koekkruiden
  • 175 g koude boter in kleine stukjes
  • 300 g amandelspijs
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 ei
  • 250 g gewelde abrikozen
  • 45 g amandelschaafsel

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de basterdsuiker, speculaaskruiden, een snufje zout en de stukjes boter door elkaar.
  • Kneed alles snel met koele handen tot een samenhangende deegbal (of pulseer in de keukenmachine tot het deeg gevormd is).
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap met een diameter van 30 cm en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
  • Maak in een kom de amandelspijs los met een vork en meng de crème fraîche en het ei erdoor.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de taartbodem.
  • Leg een laagje gewelde abrikozen op de vulling en strooi ten slotte het amandelschaafsel erover.
  • Plaats de taart een richel onder het midden in de voorverwarmde oven en bak hem in 30-40 minuten goudbruin.

Notities / Tips / Wijnadvies

Eenvoudig te maken met lekker veel amandelspijs.
Deze rijke en aromatische taart vraagt om een zoete wijn om de smaken goed te complementeren. Probeer een Tokaji Aszú of een late harvest Riesling voor een perfecte afsluiting van het dessert.

Voedingswaarden

Calories: 685 kcal | koolhydraten: 83 g | Protein: 12 g | Vet: 35 g | Zout: 0.6 mg | Sugar: 42 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Nagerecht - Dessert / Taart
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Sinterklaas