Boterletter

Amandelboterletter

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
  • Voor de amandelspijs:
  • 150 g fijn gemalen amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • Amandelen voor decoratie

Instructies

  • Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
  • Vorm de amandelspijs tot een rol en rol deze in vershoudfolie.
  • Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed af.
  • Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
  • Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
  • Vorm het deeg naar eigen wens, bijvoorbeeld in de vorm van een letter.
  • Steek eventueel vormpjes uit het overgebleven deeg (bijvoorbeeld sinterklaasfiguurtjes) en leg deze op de boterbrief.
  • Leg de amandelboterbrief met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de boterbrief met losgeklopt ei.
  • Bak de amandelboterbrief in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Voeg na het bakken de amandelen toe als decoratie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de amandelboterletter als feestelijk gebak tijdens de koude winterdagen, bijvoorbeeld bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Deze amandelboterbrief is een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen en past goed bij een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Lactosevrij / Vegetarisch
Feestdagen etc Sinterklaas