Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
- Voor de amandelspijs:
- 150 g fijn gemalen amandelen
- 150 g poedersuiker
- Sap en rasp van 1 citroen
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- Amandelen voor decoratie
Instructies
- Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
- Vorm de amandelspijs tot een rol en rol deze in vershoudfolie.
- Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
- Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed af.
- Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
- Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
- Vorm het deeg naar eigen wens, bijvoorbeeld in de vorm van een letter.
- Steek eventueel vormpjes uit het overgebleven deeg (bijvoorbeeld sinterklaasfiguurtjes) en leg deze op de boterbrief.
- Leg de amandelboterbrief met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
- Bestrijk de boterbrief met losgeklopt ei.
- Bak de amandelboterbrief in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
- Voeg na het bakken de amandelen toe als decoratie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de amandelboterletter als feestelijk gebak tijdens de koude winterdagen, bijvoorbeeld bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Deze amandelboterbrief is een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen en past goed bij een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.