Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- Materialen
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 1 ui gesnipperd
- 250 g kippenlevertjes in stukken
- 125 ml crème fraîche
- 500 g varkenslappen in stukjes
- 250 g kalfslapjes in stukjes
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 eieren losgeklopt
- 2 eetlepels cognac
- 1 theelepel koekkruiden
- 50 g ham in reepjes
- 200 g ontbijtspek in plakjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Smelt de boter in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui zachtjes glazig gedurende 4 minuten.
- Voeg de kippenlevertjes en crème fraîche toe en smoor het geheel zachtjes gaar gedurende ongeveer 8 minuten.
- Pureer het varkens- en kalfsvlees in een keukenmachine tot een gladde massa.
- Voeg de geperste knoflook, losgeklopte eieren, cognac, koekkruiden, 2 theelepels zout en peper naar smaak toe.
- Meng alles tot een gladde massa.
- Voeg de kippenlevertjes met room en de reepjes ham toe aan het mengsel en meng opnieuw tot alles goed gecombineerd is.
- Bekleed een patévorm met plakjes ontbijtspek en schep het patémengsel erin.
- Strijk de bovenkant glad en bedek met de overgebleven plakjes ontbijtspek.
- Dek de vorm af met een deksel of aluminiumfolie.
- Zet een braadslede op het rooster van de oven en plaats de patévorm erin.
- Vul de braadslede met kokend water tot 2 cm onder de rand van de vorm.
- Bak de paté in ongeveer 1 1/2 uur gaar.
- Haal de vorm uit de braadslede en laat de paté afkoelen in de vorm op een rooster.
- Bewaar de paté tot gebruik in de koelkast.
- Snijd de paté in plakken en serveer met bosbessensaus en warme toast.
Notities / Tips / Wijnadvies
Zelfgemaakte paté is het lekkerst na een paar dagen rijpen. Laat de paté in de vorm afkoelen en bewaar hem in de koelkast.
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot, vormt een uitstekende aanvulling op deze ambachtelijke boerenpaté.
Voedingswaarden
Calories: 275 kcal | koolhydraten: 4 g | Protein: 21 g | Vet: 18 g | Zout: 2 mg | Sugar: 1 g