Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus
Deze smaakvolle Amerikaanse zeeduivel wordt langzaam gegaard met spek, tomaten, sjalotten en een vleugje cognac. Heerlijk met krokant brood of aardappelen.
Ingredients
- 1,3 kg zeeduivel
- 6 sjalotten
- 6 tomaten
- 6 plakjes gezouten spek
- 4 eetlepels cognac
- 4 eetlepels olie
- 3 dl witte wijn
- 40 g boter
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- Cayennepeper naar smaak
- Peper en zout naar smaak
Instructions
- Kruid de zeeduivel met peper en zout.
- Verhit 20 g boter en 2 eetlepels olie in een cocotte en leg de vis erin.
- Leg de spekplakjes schuin op de vis en plaats de cocotte met deksel in een voorverwarmde oven op 180°C.
- Laat 20-25 minuten garen.
- Pel en hak ondertussen de sjalotten en knoflook.
- Verhit de resterende boter en olie in een pan en fruit de sjalotten tot ze glazig zijn.
- Voeg de gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten toe, samen met de geplette knoflook.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Schenk de cognac en witte wijn erbij en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
- Roer de tomatenpuree, gehakte peterselie en cayennepeper erdoor.
- Haal de spekplakjes van de vis en giet de saus over de zeeduivel.
- Dek de cocotte af en laat nog 20-25 minuten op laag vuur stoven tot de vis gaar is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met gefrituurd brood, bladerdeegbloemetjes of aardappelen naar keuze.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Gewürztraminer of Tokay past perfect bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 390 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 42 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g