Een bord met Amerikaanse zeeduivel in een rijke tomatensaus met sjalotten, knoflook en kruiden, gegarneerd met krokante spekreepjes en verse peterselie. Geserveerd met knapperig brood op een rustieke houten tafel, met warme, natuurlijke belichting.

Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus

Deze smaakvolle Amerikaanse zeeduivel wordt langzaam gegaard met spek, tomaten, sjalotten en een vleugje cognac. Heerlijk met krokant brood of aardappelen.
Porties: 6
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingredients

  • 1,3 kg zeeduivel
  • 6 sjalotten
  • 6 tomaten
  • 6 plakjes gezouten spek
  • 4 eetlepels cognac
  • 4 eetlepels olie
  • 3 dl witte wijn
  • 40 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Cayennepeper naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructions

  • Kruid de zeeduivel met peper en zout.
  • Verhit 20 g boter en 2 eetlepels olie in een cocotte en leg de vis erin.
  • Leg de spekplakjes schuin op de vis en plaats de cocotte met deksel in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Laat 20-25 minuten garen.
  • Pel en hak ondertussen de sjalotten en knoflook.
  • Verhit de resterende boter en olie in een pan en fruit de sjalotten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten toe, samen met de geplette knoflook.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de cognac en witte wijn erbij en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de tomatenpuree, gehakte peterselie en cayennepeper erdoor.
  • Haal de spekplakjes van de vis en giet de saus over de zeeduivel.
  • Dek de cocotte af en laat nog 20-25 minuten op laag vuur stoven tot de vis gaar is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met gefrituurd brood, bladerdeegbloemetjes of aardappelen naar keuze.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Gewürztraminer of Tokay past perfect bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 390 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 42 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Stoofpot / Vis
Land van herkomst America