Appelflap van Sofie Dumont

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 190 g bloem
  • 3 g zout
  • 20 g suiker
  • 1 eidooier
  • 30 g zachte boter
  • 95 ml melk
  • 15 g gist

appelmoes:

  • 2 appels
  • halve citroen

Instructies

  • Neem een mengkom en voeg bloem, zout, suiker en eidooier toe.
  • Meng en kneed met deeghaak voor zo’n 10 minuten.
  • Los de gist op in de melk en voeg al knedend toe.
  • Als het deeg gekneed is kun je het opbollen en verdelen in 6 stukken van zo’n 60 g, bol die stukjes op en laat 10 min rusten en rijzen onder doek.

appelmoes:

  • Boter een kookpan in.
  • Neem 2 appels (Boskoop of Jonagold), schil ze, haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukken.
  • Doe de stukje in de pot en voeg er een beetje citroensap (van een halve citroen) en een scheutje water aan toe.
  • Laat zachtjes pruttelen onder boterpapier.
  • Op die manier brandt de moes niet aan.
  • Als de appelmoes klaar is en weer afgekoeld, rol je de gerezen deegbolletjes uit met een deegrol tot ovalen die je mooi kunt omplooien.
  • Leg op elk stukje deeg een lepel appelmoes.
  • Meng een eidooier met een scheutje melk en doreer de randen van de helft van helft ovaal stukje deeg.
  • Plak de stukken dicht, duw lichtjes aan en versier de randen.
  • Leg de flappen op de bakplaat, doreer de bovenkant van elke flap en laat een dik half uur rijzen
  • Bak de flappen kort af, zo’n 8 à 10 minuten op 180°C.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst België
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch