Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Geurende Rijst
De perfecte Argentijnse gehaktballen in een smaakvolle tomatensaus, geserveerd met geurende rijst met saffraan. Een heerlijke maaltijd voor de hele familie.
Equipment
- Lepel
- maatbeker
Ingrediënten
Voor de gehaktballen:
- 1 kg mager gehakt
- 3 varkensworstjes vel verwijderd
- 200 g gehakte olijven
- 150 g boter
- 1 kopje geweekte rozijnen
- 2 eetlepels gehakte knoflook
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 middelgrote ui fijngesnipperd
- 2 kopjes broodkruim uitgelekt in melk geweekt
- 3 eieren
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 1 kopje bloem
Voor de saus:
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 eetlepel gehakte knoflook
- 1 gehakte rode peper zonder zaadjes
- 1 kg tomaten gepel en fijngehakt
- Paddestoelen geweekt en fijngesneden, optioneel
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 blokje runderbouillon
- 1 kopje droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 theelepel oregano
- Chilipeper naar smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
Voor de rijst:
- 2 kopjes rijst
- 2 kopjes water
- 1 middelgrote ui gesnipperd
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1 theelepel gehakte peterselie
- 1 laurierblad
- Zout naar smaak
- 1 theelepel saffraan
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de bloem) in een grote kom.
- Kneed goed door en vorm er 6 gelijkmatige gehaktballen van.
- Rol de gehaktballen door de bloem.
- Verhit olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin.
- Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
- In dezelfde pan bak de gesnipperde ui, paprika, knoflook en champignons in olijfolie goudbruin.
- Voeg de tomaten, tomatenpuree, witte wijn, laurierblaadjes, bouillonblokje, zout, oregano, chilipeper en paprikapoeder toe.
- Roer goed door en laat 4-5 minuten koken.
- Zet het vuur laag en voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
- Dek af en laat sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.
Voor de rijst:
- Fruit de ui, knoflook en peterselie in olijfolie.
- Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten.
- Voeg de bouillon, laurierblad, saffraan en zout toe.
- Kook afgedekt op laag vuur totdat al het vocht is verdampt.
- Laat 5 minuten rusten voordat je serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met de saus en rijst, garneer met Parmezaanse kaas voor een extra smaakvolle finishing touch.
Wijnadvies:
Een Argentijnse Malbec past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 30 g | Vet: 20 g | Zout: 2 g | Sugar: 8 g