Arnhemse Kaaskoekjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • 200 g bloem
  • 1 zakje gist (Dr. Oetker)
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 100 g koude roomboter, in blokjes
  • 75 g pittige kaas, geraspt (bv. Old Amsterdam, gran padano)
  • ½ eetlepel grof zeezout

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 1 zakje gist bijvoorbeeld Dr. Oetker
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 100 g koude roomboter in blokjes gesneden
  • 75 g pittige kaas geraspt (zoals Old Amsterdam of Gran Padano)
  • ½ eetlepel grof zeezout

Instructies

  • Zeef de bloem met een snufje zout boven een kom.
  • Roer de gist door de lauwwarme melk.
  • Voeg het melkmengsel toe aan de bloem en roer goed door.
  • Voeg de blokjes boter toe en kneed tot een glad deeg.
  • Vorm een rol van het deeg en laat het afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd 16-20 dunne plakjes van de deegrol.
  • Rol balletjes van de plakjes en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ovale vormen van ongeveer 12 cm.
  • Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi met zeezout en geraspte kaas, druk het strooisel iets aan.
  • Bak de koekjes in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze hartige kaaskoekjes passen uitstekend bij een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
De verfrissende smaak van de wijn zal mooi contrasteren met de pittige kaas en het zeezout van de koekjes.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 10 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 0.5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hapjes / Kaas / Koek
Land van herkomst Nederland