Artichauts vinaigrette

Allerhande 2004
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 verse artisjokken
  • ½ citroen
  • 3-4 eetlepels witte-wijnazijn
  • ½ eetlepel scherpe mosterd bijv. Dijon mosterd
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 1 sjalot zeer fijngesnipperd
  • 2 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden bijv. peterselie, bieslook en basilicum

Instructies

  • Steel van artisjokken afsnijden, halve citroen tegen snijvlak wrijven.
  • Puntjes van blaadjes afknippen.
  • In ruime pan 4 artisjokken naast elkaar leggen.
  • Pan op vuur zetten en artisjokken overgieten met ruim kokend water.
  • Wat zout toevoegen, citroen erboven uitknijpen en water opnieuw aan de kook brengen.
  • Hittebestendig bord op artisjokken leggen, zodat ze onder water blijven.
  • Artisjokken in 40-45 minuten gaarkoken en dan ondersteboven in vergiet laten uitlekken.
  • Tot kamertemperatuur laten afkoelen.
  • In kom mespunt zout oplossen in azijn, peper erboven malen.
  • Mosterd en olie toevoegen met garde doorkloppen tot lichtgebonden vinaigrette ontstaat.
  • Sjalot en kruiden en eventueel extra zout en peper erdoor mengen.
  • Vinaigrette over vier schaaltjes verdelen.
  • Artisjokken met schaaltje vinaigrette op bord zetten.
  • Aan tafel blad voor blad van artisjok lostrekken, onderkant in vinaigrette dopen en met tanden zachte deel eraf schrapen.
  • Overgebleven kleine blaadjes en hooiachtige binnenste wegsnijden.
  • Artisjokbodem in stukjes snijden en in vinaigrette dopen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch