Artichauts vinaigrette
Allerhande 2004
Ingrediënten
- 4 verse artisjokken
- ½ citroen
- 3-4 eetlepels witte-wijnazijn
- ½ eetlepel scherpe mosterd bijv. Dijon mosterd
- 200 ml olijfolie extra vierge
- 1 sjalot zeer fijngesnipperd
- 2 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden bijv. peterselie, bieslook en basilicum
Instructies
- Steel van artisjokken afsnijden, halve citroen tegen snijvlak wrijven.
- Puntjes van blaadjes afknippen.
- In ruime pan 4 artisjokken naast elkaar leggen.
- Pan op vuur zetten en artisjokken overgieten met ruim kokend water.
- Wat zout toevoegen, citroen erboven uitknijpen en water opnieuw aan de kook brengen.
- Hittebestendig bord op artisjokken leggen, zodat ze onder water blijven.
- Artisjokken in 40-45 minuten gaarkoken en dan ondersteboven in vergiet laten uitlekken.
- Tot kamertemperatuur laten afkoelen.
- In kom mespunt zout oplossen in azijn, peper erboven malen.
- Mosterd en olie toevoegen met garde doorkloppen tot lichtgebonden vinaigrette ontstaat.
- Sjalot en kruiden en eventueel extra zout en peper erdoor mengen.
- Vinaigrette over vier schaaltjes verdelen.
- Artisjokken met schaaltje vinaigrette op bord zetten.
- Aan tafel blad voor blad van artisjok lostrekken, onderkant in vinaigrette dopen en met tanden zachte deel eraf schrapen.
- Overgebleven kleine blaadjes en hooiachtige binnenste wegsnijden.
- Artisjokbodem in stukjes snijden en in vinaigrette dopen.