Ga terug
Email Link
Afdrukken
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Artichauts vinaigrette
Allerhande 2004
Porties:
4
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
▢
4
verse
artisjokken
▢
½
citroen
▢
3-4
eetlepels
witte-wijnazijn
▢
½
eetlepel
scherpe mosterd
bijv. Dijon mosterd
▢
200
ml
olijfolie
extra vierge
▢
1
sjalot
zeer fijngesnipperd
▢
2
eetlepels
fijngehakte gemengde kruiden
bijv. peterselie, bieslook en basilicum
Instructies
Steel van artisjokken afsnijden, halve citroen tegen snijvlak wrijven.
Puntjes van blaadjes afknippen.
In ruime pan 4 artisjokken naast elkaar leggen.
Pan op vuur zetten en artisjokken overgieten met ruim kokend water.
Wat zout toevoegen, citroen erboven uitknijpen en water opnieuw aan de kook brengen.
Hittebestendig bord op artisjokken leggen, zodat ze onder water blijven.
Artisjokken in 40-45 minuten gaarkoken en dan ondersteboven in vergiet laten uitlekken.
Tot kamertemperatuur laten afkoelen.
In kom mespunt zout oplossen in azijn, peper erboven malen.
Mosterd en olie toevoegen met garde doorkloppen tot lichtgebonden vinaigrette ontstaat.
Sjalot en kruiden en eventueel extra zout en peper erdoor mengen.
Vinaigrette over vier schaaltjes verdelen.
Artisjokken met schaaltje vinaigrette op bord zetten.
Aan tafel blad voor blad van artisjok lostrekken, onderkant in vinaigrette dopen en met tanden zachte deel eraf schrapen.
Overgebleven kleine blaadjes en hooiachtige binnenste wegsnijden.
Artisjokbodem in stukjes snijden en in vinaigrette dopen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Voorgerechten
Land van herkomst
Frankrijk
Geschikt voor Dieët:
Vegetarisch