Atjar Ketimoen met Rode Peper en Gember

Een frisse en pittige atjar ketimoen met rode peper en gember. Perfect als knapperig bijgerecht bij Indonesische maaltijden of een barbecue.
Porties: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • mes
  • 2 Steelpannen
  • Schone glazen potten of plastic bewaardoosjes

Ingrediënten

  • 1 komkommer zonder zaadjes en in stukjes gesneden
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 200 ml azijn + 4 eetlepels natuurazijn
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Snijd de komkommer in repen, verwijder de zaadjes en snijd deze vervolgens in kleine stukjes.
  • Meng de komkommer met de gesnipperde sjalot, fijngehakte rode peper en een mespunt zout in een kom.
  • Breng in een steelpan 4 eetlepels natuurazijn en de donkere basterdsuiker aan de kook.
  • Schenk het hete azijnmengsel over de komkommermix en roer door.
  • Breng in een andere steelpan de resterende azijn, 300 ml water, geperste knoflook, gemberpoeder, suiker en zout aan de kook.
  • Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Let op: buig niet over de pan om de dampen niet direct in te ademen.
  • Schenk het azijnmengsel over de komkommermix in de kom.
  • Laat de atjar volledig afkoelen voordat je deze serveert of bewaart in schone glazen potten of plastic bewaardoosjes in de koelkast.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de atjar als bijgerecht bij Indonesische rijsttafels, saté of barbecuegerechten. Ook heerlijk op een sandwich voor extra crunch.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling, die de frisse en pittige smaken in balans brengt.

Voedingswaarden

Calories: 50 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 0.5 g | Vet: 0 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bewaren / Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Fusion / Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch