Atjar Ketimoen met Rode Peper en Gember

Atjar Ketimoen met Rode Peper en Gember

Een frisse en pittige atjar ketimoen met rode peper en gember. Perfect als knapperig bijgerecht bij Indonesische maaltijden of een barbecue.
Porties: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • mes
  • 2 Steelpannen
  • Schone glazen potten of plastic bewaardoosjes

Ingrediënten

  • 1 komkommer zonder zaadjes en in stukjes gesneden
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 200 ml azijn + 4 eetlepels natuurazijn
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Snijd de komkommer in repen, verwijder de zaadjes en snijd deze vervolgens in kleine stukjes.
  • Meng de komkommer met de gesnipperde sjalot, fijngehakte rode peper en een mespunt zout in een kom.
  • Breng in een steelpan 4 eetlepels natuurazijn en de donkere basterdsuiker aan de kook.
  • Schenk het hete azijnmengsel over de komkommermix en roer door.
  • Breng in een andere steelpan de resterende azijn, 300 ml water, geperste knoflook, gemberpoeder, suiker en zout aan de kook.
  • Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Let op: buig niet over de pan om de dampen niet direct in te ademen.
  • Schenk het azijnmengsel over de komkommermix in de kom.
  • Laat de atjar volledig afkoelen voordat je deze serveert of bewaart in schone glazen potten of plastic bewaardoosjes in de koelkast.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de atjar als bijgerecht bij Indonesische rijsttafels, saté of barbecuegerechten. Ook heerlijk op een sandwich voor extra crunch.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling, die de frisse en pittige smaken in balans brengt.

Voedingswaarden

Calories: 50 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 0.5 g | Vet: 0 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bewaren / Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Fusion / Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch