Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- Bakplaat (ingevet)
- rooster
- Rolstok
Ingrediënten
Beef Wellington:
- 1 ½ kg malse rosbief aan één stuk van gelijke dikte
- 1 ½ eetlepel cognac
- Zout en peper
- 50 g boter
- 2 uien zeer fijngesneden
- 350 g champignons zeer fijngesneden
- 1 pakje bladerdeeg 450 g, ontdooid
- 175 g roompâté bijv. van kip of eend
- 2 eieren losgeklopt
Saus:
- 1 kleine ui fijngesneden
- 50 g boter
- 125 g champignons fijngesneden
- 2 eetlepels bloem
- 6 dl kalfsfond pot of sterke vleesbouillon
- 3 dl rode wijn
Instructies
- Bestrijk de rosbief (op kamertemperatuur) met cognac en bestrooi met zout en peper.
- Verhit 25 g boter in een braadpan en bak de rosbief rondom bruin gedurende 10 minuten.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Bak de ui in 25 g boter gedurende 10 minuten.
- Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten totdat het meeste vocht verdampt is.
- Breng op smaak met zout en peper, en laat afkoelen.
- Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een grote lap die ruim om het vlees past.
- Meng de roompâté met 4 eetlepels van het champignonmengsel en strijk een dikke laag over de bovenkant van het vlees.
- Plaats het vlees met de bestreken kant op het midden van het deeg.
- Strijk de rest van het champignonmengsel over de zijkanten en bovenkant van het vlees.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de hoeken uit het deeg (anders wordt het deeg daar te dik).
- Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei en vouw het deeg om het vlees.
- Druk de randen goed aan.
- Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat.
- Rol de overgebleven deegresten opnieuw uit, snijd blaadjes en plak deze met losgeklopt ei op het deeg.
- Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
- Steek een vleesthermometer via de zijkant in het vlees, waarbij de punt van de thermometer in het midden moet zitten.
- Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 30 minuten totdat het deeg bruin is en het vlees een kerntemperatuur van 50-55 °C heeft.
- Dek het deeg af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
- Laat de Beef Wellington, verpakt in aluminiumfolie, nog 5 minuten rusten.
Saus:
- Bak de ui 5 minuten in boter, voeg champignons toe en bak nog 3 minuten mee.
- Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut mee.
- Voeg de kalfsfond en wijn toe, deel voor deel, en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Zeef de saus.
- Leg de Beef Wellington op een voorverwarmde schaal en snijd het in plakken.
- Serveer de saus apart.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of Cabernet Sauvignon.Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 35 g | Vet: 40 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 3 g