Baba au rhum van Sofie Dumont
Equipment
- baba-vormpjes (tulband-vormpjes)
Ingrediënten
voor 12 baba-vormpjes
voordeeg
- 100 g water
- 75 g bloem
- 12 g gist
- 175 g bloem
- 6 g suiker
- 25 ml gesuikerde gecondenseerde melk
- 3 eieren
- 75 g boter
- 6 g zout
Siroop:
- 500 g water
- 300 g suiker
- 30 cl oude rum of naar smaak
- 2 vanillestokjes
- sap van citroen
Versiering:
- luchtig geklopte slagroom zonder suiker
- vers fruit naar keuze
Instructies
Bereiding siroop:
- Doe het water en de suiker in een kookpot.
- Splijt de vanillestokjes en doe bij het suikermengsel, voeg citroensap toe.
- Laat even opkoken en voeg de rum toe.
- Laat de siroop een uurtje trekken van het vuur weg.
Bereiding baba’s:
- Maak eerst een voordeegje.
- Los de gist op in het water en meng er de bloem onder.
- Dek de kom af en laat gedurende een kwartiertje rijzen.
- Neem een ruime kom een zeef hierin de resterende bloem, maak een kuiltje.
- Giet hierin het voordeegje.
- Voeg nu de suiker, de geconcentreerde melk, de malse boter in blokjes en het zout toe en zorg dat alles goed gemengd is.
- Laat het deeg een halfuurtje rusten.
- Beboter baba-vormpjes met zachte boter en vul ze met een spuitzak voor 2/3 met deeg.
- Bak de baba’s op 250°C gedurende 15 minuten.
- Ontvorm de baba’s terwijl ze nog warm zijn en leg ze meteen in de lauwe siroop.
- Nadat het de eerste laag heeft opgenomen, overgiet u het nog enkele keren, tot het volledig doordrenkt is.
- Serveer met wat siroop en een toefje ongesuikerde opgeklopte room.
Notities / Tips / Wijnadvies
In een Italiaanse stemming ?
In plaats van rum kan je ook limo cello gebruiken.
Koude gebakken baba’s zijn eigenlijk redelijk hard. Je kan ze dus lang bewaren.
Krijg je onverwacht bezoek? Leg enkele baba’s in de siroop en in een oogwenk heb je een lekkere traktatie in huis.
Het deeg van baba’s is redelijk vloeibaar en elastisch. Je vult de vormpjes best met een spuitzak.