Bapao van Jan Plasmans

Varkens gehakt met ketjap sherry deeg
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 20 gram gist vers
  • ½ dl water lauw
  • 1 dl melk lauw
  • 1 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 2 eetlepels slaolie
  • 3 prei
  • 1 teentjes knoflook
  • 500 gram varkensgehakt
  • zout naar smaak
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels sherry
  • 2 eetlepels maizena
  • 3 eetlepels kippenbouillon

Instructies

  • Verkruimel de gist in een kopje.
  • Doe het water erbij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, een keer om.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door.
  • Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht dat de bloem, door de werking
  • van de gist gaat barsten.
  • Doe de melk erbij en kneed en duw het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt.
  • Bestrijk een kom met boter, leg het deeg erin en strooi wat bloem over de bovenkant.
  • Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats.
  • Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de olie.
  • Snijd de prei in zeer dunne reepjes.
  • Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt.
  • Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maak de maizena aan met de bouillon.
  • Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol.
  • Snijd deze rol in 2 cm brede stukken.
  • Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm.
  • Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht.
  • Plak het deeg met wat water vast.
  • Geef een mooie ronde vorm.
  • Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.
  • Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan.
  • Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water.
  • Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes
  • van elkaar af blijven liggen.
  • Stoom de broodjes in 10 minuten gaar.
  • Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Indonesië