Bapao van Jan Plasmans
Varkens gehakt met ketjap sherry deeg
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 20 gram gist vers
- ½ dl water lauw
- 1 dl melk lauw
- 1 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 2 eetlepels slaolie
- 3 prei
- 1 teentjes knoflook
- 500 gram varkensgehakt
- zout naar smaak
- 3 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels sherry
- 2 eetlepels maizena
- 3 eetlepels kippenbouillon
Instructies
- Verkruimel de gist in een kopje.
- Doe het water erbij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, een keer om.
- Zeef de bloem in een kom.
- Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand.
- Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door.
- Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht dat de bloem, door de werking
- van de gist gaat barsten.
- Doe de melk erbij en kneed en duw het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt.
- Bestrijk een kom met boter, leg het deeg erin en strooi wat bloem over de bovenkant.
- Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats.
- Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld.
- Verwarm de olie.
- Snijd de prei in zeer dunne reepjes.
- Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt.
- Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Maak de maizena aan met de bouillon.
- Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken.
- Laat de vulling afkoelen.
- Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol.
- Snijd deze rol in 2 cm brede stukken.
- Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm.
- Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht.
- Plak het deeg met wat water vast.
- Geef een mooie ronde vorm.
- Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.
- Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan.
- Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water.
- Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes
- van elkaar af blijven liggen.
- Stoom de broodjes in 10 minuten gaar.
- Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.