Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus
Equipment
- lage taartvorm Ø 24 cm
- Kaasdoek (of schone theedoeken)
Ingrediënten
- 1 pak fillobladerdeeg 250 g, diepvries
- 50 g pijnboompitten
- 2 zakjes verse basilicum à 15 g
- 200 g fetakaas
- 225 g magere kwark
- 1 scharreleierdooier
- Zout
- Zwarte peper
- 20 g knoflookbieslook
- 50 g boter of margarine
- 3 eetlepels paneermeel
- 6 tomaten
- ¾ dl medium dry sherry
- Extra boter of margarine om in te vetten
Instructies
Voorbereiding:
- Laat het fillobladerdeeg ca.
- 2 uur van tevoren ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten.
- Laat ze afkoelen.
- Hak de basilicum fijn en snijd de fetakaas in stukjes.
- Meng in een keukenmachine de fetakaas, kwark en eierdooier tot een gladde massa.
- Breng op smaak met zout, peper en voeg de helft van de bieslook en basilicum toe.
Bereiding:
- Smelt de boter in een steelpan.
- Vet de taartvorm in.
- Leg een kaasdoek op het aanrecht.
- Verdeel de helft van de vellen fillobladerdeeg over de doek, bestrijk met gesmolten boter en herhaal dit voor nog twee lagen.
- Bestrooi de bovenste laag met paneermeel en de resterende basilicum.
- Verdeel het kaasmengsel en de geroosterde pijnboompitten over het fillobladerdeeg en vouw het geheel met behulp van de doek tot een rol.
- Plaats de rol met de naad naar beneden in de taartvorm en bestrijk royaal met gesmolten boter.
- Bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Pureer de tomaten in een keukenmachine en kook dit met de sherry in een pan gedurende ongeveer 8 minuten op hoog vuur.
- Zeef de tomatensaus en voeg de resterende bieslook toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bak de rol in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de rol 5 minuten rusten en snijd deze vervolgens in 4 punten.
- Serveer met de warme tomatensaus en een gemengde salade.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Assyrtiko uit Griekenland past goed bij dit gerecht.Voedingswaarden
Calories: 522 kcal | koolhydraten: 29 g | Protein: 21 g | Vet: 35 g | Zout: 2.1 mg | Sugar: 5 g