Basisrecept spaghetti met tomatensaus

Allerhande 2006
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 ansjovisfilets uit blik of ½ bouillontablet
  • 2 blikken gepelde tomaten in tomatensap à 400 g
  • 3 takjes basilicum
  • 400 g spaghetti Italiaanse
  • 50 g grano padano of Parmezaanse kaas, in mooie krullen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • versgemalen peper
  • zout
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Verhit de olijfolie op matig vuur, in een sauspan met een dikke bodem.
  • Een goed bewaard Italiaans geheim is om de ansjovisfilets al roerend te verwarmen in de olijfolie, tot ze uit elkaar vallen.
  • Je proeft de zilte visjes straks niet meer terug, maar de saus krijgt er wel extra pit van.
  • Geen ansjovis in huis?
  • Gebruik dan voor het hartige effect een half bouillontablet, opgelost in een bodempje water.
  • Fruit nu de ui en knoflook in de ansjovisolie.
  • Zorg dat de olie niet te heet is, want knoflook brandt gemakkelijk aan.
  • Als de uitjes glazig zijn, kunnen de bliktomaten met sap erbij.
  • Laat de tomaten op laag vuur stukkoken.
  • Roer af en toe en druk grote stukken tomaten stuk met de achterkant van een houten lepel.
  • Breng de saus op smaak met versgemalen peper en zout en eventueel wat suiker.
  • Zet het vuur laag en laat de saus nog zeker 30 minuten zachtjes inkoken (hoe langer, hoe beter, dus een uur mag ook).
  • De saus is perfect als de olijfolie boven komt drijven.
  • Scheur op het laatste moment de blaadjes basilicum boven de pan in stukken en roer eventueel nog een scheutje (Italiaanse) olijfolie extra vierge door de saus, voor de smaak.
  • Kook tijdens het inkoken van de saus de spaghetti in ruim water met flink wat zout beetgaar.
  • Giet de spaghetti goed af, want te veel water bij de saus doet afbreuk aan de smaak.
  • Doe de spaghetti bij de saus (niet andersom!) en schep alles op hoog vuur nog één keer om.
  • Serveer de spaghetti met tomatensaus in diepe (pasta)borden en garneer met de kaaskrullen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Drie variaties op deze basissaus:
...met runderreepjes en Italiaanse kruiden:
Snijd 2 stengels bleekselderij en 2 worteltjes in piepkleine blokjes.
Fruit de bleekselderij en wortel samen met de ui en knoflook in het
basisrecept en bereid de tomatensaus verder zoals beschreven.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin 1 schaaltje runderreepjes (ca. 300 g) samen met een half zakje fijngehakte Italiaanse kruidenmix (à 20 g) in 5 minuten gaar.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep de runderreepjes door de tomatensaus en meng de saus dan door de spaghetti.
Serveer met geraspte kaas.
...met kaneel en koriander:
Laat met de basistomatensaus 1 kaneelstokje meetrekken of roer er 1-2 theelepels kaneelpoeder door. Verwijder het kaneelstokje en voeg 1 zakje
fijngehakte verse koriander (15 g) toe. Meng de saus door de spaghetti of serveer de saus
met gebakken vis of kleine gehaktballetjes.
...met crème fraîche, rivierkreeftjes en bieslook:
Meng door het basisrecept voor tomatensaus 125 ml crème fraîche en 2 bakjes rivierkreeftjes (à 100 g). Warm de saus nog
even zachtjes door. Schenk de saus over de spaghetti en garneer met stukjes bieslook of
dunne reepjes basilicum.
Door de tomatensaus even door een zeef te wrijven of door een roerzeef te halen, ontstaat er een mooie, gladde saus. Lekker met lintpasta of ravioli. Leng de saus aan met groentebouillon, voor een overheerlijke tomatensoep. Te veel gemaakt? Tomatensaus laat zich uitstekend invriezen. Zorg voor goedsluitende diepvriesbakjes en maak niet te grote porties. Ook voor tomatensaus geldt: eenmaal ontdooid betekent dezelfde dag opeten.
Een restje saus kan de volgende dag goed gebruikt worden als basis op een pizza of
bruschette.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Pasta
Land van herkomst Italië