Bearnaisesaus van Ria van Eindhoven
Bearnaisesaus is heerlijk bij bijvoorbeeld biefstuk of andere soorten vlees. De bereiding van zo’n eigen lekkere saus is helemaal niet moeilijk. Met dit recept tovert u een fantastische zelf gemaakte bearnaisesaus op tafel.
Ingrediënten
- 2 dl witte wijn
- 2 dl dragonazijn
- 4 eetlepel(s) fijngesneden sjalotten
- 20 g fijngewreven dragonblaadjes
- 10 g kervel
- 5 g grofgemalen peper
- zout
- 6 eidooiers
- 500 g boter
- peper
- cayennepeper
- 1 eetlepel(s) dragon
- 0,5 eetlepel(s) gehakte kervel
Instructies
- Doe de witte wijn, de azijn, de sjalotten, de fijngewreven dragonblaadjes en de kervel in een pan en laat dit inkoken tot een derde.
- Laat deze reductie een paar minuten afkoelen.
- Klop intussen de eidooiers los en smelt de boter.
- Voeg de eidooiers toe aan de reductie en klop deze op een laag vuurtje op met de staafmixer.
- Doe de gesmolten boter er geleidelijk bij en blijf kloppen tot deze geheel is opgenomen.
- De saus gaat nu binden door de langzame verwarming van de eidooiers.
- Passeer de saus door een van tevoren natgemaakte doek en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
- Voeg ten slotte de eetlepel fijngehakte dragon en 0,5 eetlepel kervel toe.
- De saus wordt meestal lauw opgediend, omdat deze bij te hoge verhitting gaat schiften.
- Mocht dit toch gebeuren, dan is hij vaak te redden door er enkele druppels koud water goed door te kloppen.