Belgische Runderstoofpot met Prei en Donker Bier
Equipment
Ingrediënten
- 800 g rib-runderlappen in grote stukken gesneden
- 4 stengels dunne prei
- 25 g boter
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 300 g winterwortel in plakjes
- 6 takjes tijm gerist
- 1 laurierblad
- 1 flesje donker bier
- 1 snee stevig witbrood ontkorst
- 1 eetlepel grove mosterd
Instructies
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
- Snijd de helft van de prei in dunne ringetjes en de rest in stukken van 3 cm.
- Bestrooi het vlees met peper en braad het rondom aan in boter in een braadpan.
- Voeg de preiringen en knoflook toe en bak ze 1 minuut mee.
- Voeg de wortel, tijm, laurierblad, donker bier en 100 ml kokend water toe.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het afgedekt (op een vlamverdeler) ca.
- 2½ uur sudderen, of tot het vlees gaar is.
- Voeg zo nu en dan wat water toe indien nodig.
- Bestrijk het sneetje brood met mosterd en leg het bij het vlees in de pan.
- Voeg de stukken prei toe.
- Laat het geheel nog ca.
- 20 minuten sudderen tot de prei beetgaar is.
- Roer af en toe om en zorg ervoor dat het brood goed met het vocht mengt.
- Breng op smaak met royaal zout en peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze heerlijke Belgische runderstoofpot met prei en donker bier met gekookte aardappels en geniet van een echte Vlaamse klassieker.