Berliner bollen
Equipment
- keukenpapier
- slagroomspuit
Ingrediënten
- 500 gram wit tarwebloem
- 1 zakje gist
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 afgestreken theelepel zout
- ¼ liter melk
- 100 gram boter gesmolten
- 2 eieren
Instructies
- Kneed de ingrediënten tot een smeuïge massa en laat die op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.
- Zet de mixer op de hoogste stand en kneed hiermee nogmaals goed door.
- Rol het deeg op een werkblad uit tot een lap van 1/2 cm dik en steek daar met een glas of kopje ronde plakjes van 5-7 cm doorsnee uit.
- Leg de schijfjes op een met bloem bestrooide bakplaat en laat ze nogmaals ± 20
- Bak de Berliner bollen in een frituurpan met plantaardig vet of plantaardige olie aan beide kanten goudbruin.
- Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en rol ze dan in suiker.
- U kunt de Berliner bollen met jam vullen.
- Doe de jam in een slagroomspuit, plaats een puntig mondje aan de voorkant van de spuit en spuit de jam aan de zijkant van de bollen naar binnen.
- U kunt voor de Berliner bollen ook een ander deeg maken (makkelijker ensneller klaar).
- Hier volgt het recept:
- Kwark-oliedeeg
- 250 gr magere kwark
- 6 eetlepels melk
- 1 ei
- 8 eetlepels zonnebloemolie
- 100 gr (4 eetlepels) suiker
- 400 gr wit tarwebloem
- 1 zakje bakpoeder
- Roer de kwark met een mixer glad.
- Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
- kwark.
- Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
- van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
- Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten
Notities / Tips / Wijnadvies
Hier volgt het recept:
-
Kwark-oliedeeg
-
250 gr magere kwark
-
6 eetlepels melk
-
1 ei
-
8 eetlepels zonnebloemolie
-
100 gr (4 eetlepels) suiker
-
400 gr wit tarwebloem
-
1 zakje bakpoeder
-
Roer de kwark met een mixer glad.
-
Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
-
kwark.
-
Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
-
van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
-
Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten