Berlinerbollen

Berlinerbollen

Berlinerbollen

Porties: 11 bollen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 50 ml melk lauw warm
  • 20 gram gist
  • 45 gram boter
  • 20 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 ei
  • zout
  • melk

Voor de vulling:

  • abrikozenjam

Afwerking:

  • suiker of poedersuiker

Extra:

Instructies

  • Los de gist op in de lauw warme melk met een koffielepeltje suiker erbij.
  • Laat even staan tot de gist begint te werken.
  • Doe de nloem in een kom en de gist toe.
  • Voe alle andere ingrediënten behalve het zout toe en kneed het geheel tot een mooi deeg. Na een 5 tal minuten mag je het zout toevoegen en kneed je verder tot het deeg mooi los laat van de kom.
  • Het mag niet kleverig zijn. Voeg indien nodig nog wat bloem toe.
  • Laat het deeg nu onder een theedoek rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is.
  • Haal dan het deeg uit de kom.
  • Maak nu bolletjes van 50 gram en bol deze goed op.
  • Leg ze op een bakblik ingewreven met wat zonnebloemolie en duw ze een beetje plat.
  • Laat ze nu nog een half uurtje narijzen.
  • Bak de berlinerbollen in een neutrale olie aan beide kanten gaar en goudbruin.
  • Leg de berlinerbol met de bolle kant naar beneden en doe het deksel terug op de pan.
  • De bovenste helft rijst zo nog een beetje bol op tijdens het bakken.
  • Draai de bol en bak de andere kant mooi godbruin en gaar.
  • Het randje zal wit blijven.
  • Laat de bollen iets afkoelen en vul ze doormiddel van een spuitzak met vulmondje met abrikozenjam of een andere jam naar keuze.
  • Bestrooi ze met poedersuiker.
  • Ze zijn het lekkerste als je ze lekker vers kunt eten, liefst een beetje lauw nog ?
  • Temperatuur olie ca 160° à 170°C.
--------------------------------------------------------------------------------------------------