Besengek
gekruiden geroosterd varkensvlees in saus
Equipment
- grill
- rooster
Ingrediënten
- 500 gram varkenslappen
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 rode lombok
- 4 kemirienoten
- ½ blokjes trassi van 1 cm
- ¼ schijf Javaanse suiker
- 2 eetlepel(s) olie
- 3 theelepel ketoembar
- 3 theelepel djinten
- 1 stukje gemberwortel van 1 cm
- 2 eetlepel(s) asem
- 1 stukje sereh van 2 cm
- 2 blaadjes salam
- 3 plakjes laoswortel
- 2 dl santen
- zout
Instructies
- Lombok halveren en zaadjes verwijderen.
- Dan in de keukenmachine de ui, knoflook, lombok, kemirie, trassi en Javaanse suiker fijnmalen.
- Dit mengsel voor 5 min. in hete olie zachtjes fruiten.
- Varkenslappen halveren.
- Dan aan het kruidenmengsel de varkenslappen, ketoembar, djinten, gemberwortel, asem, sereh, salam, laos en santen toevoegen.
- Vlees in 30 min. gaar stoven.
- Op smaak brengen met zout.
- Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
- Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
- Rooster invetten en vlees uit de saus nemen.
- Vlees op het rooster vlak onder de grill in 10 min. goudbruin laten kleuren.
- De lekbak onder het rooster niet vergeten.
- Halverwege het vlees keren.
- Intussen de saus opwarmen, sereh, salam, gember en laos uit de saus verwijderen.
- Vlees op een schaal leggen en overgieten met de saus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met witte rijst en atjar tjampoer.