Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- 1 tulbandvorm van 22 cm ø
Ingrediënten
Voor het beslag:
- 4 grote eieren
- 250 gram yoghurt
- 240 ml zonnebloemolie
- Merg van een vanillestokje
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 200 gram suiker
- 230 gram zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- 400 gram gemengde bessen bevroren
Voor het glazuur:
- 100 gram suiker
- 80 gram amandelen grof gehakt
- 200 gram chocolade
- 50 gram boter
- 1 eetlepel olie
Extra nodig:
- Boter
- Koekkruimels
Instructies
- Vet de tulbandvorm zorgvuldig in met boter, bestrooi met koekkruimels en zet in de koelkast.
- Begin met het bereiden van het beslag.
- Splits de eieren.
- Klop de eidooiers met yoghurt, zonnebloemolie, vanillemerg, sinaasappel- en citroenrasp en de helft van de suiker in een kom schuimig.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en roer het erdoorheen.
- Klop de eiwitten met een snufje zout tot zachte pieken.
- Voeg geleidelijk de rest van de suiker toe en klop het eiwit stijf.
- Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag en vervolgens de bevroren bessen.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Doe het beslag in de tulbandvorm en bak de cake op het tweede niveau van onderen gedurende 50-60 minuten.
- Laat de cake in de vorm iets afkoelen, stort hem dan op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
- Voor het glazuur, bekleed een bakplaat met bakpapier en zet het opzij.
- Vet een paletmes in met olie.
- Karamelliseer de suiker met 50 ml water in een sauspan tot lichtbruin.
- Roer de gehakte amandelen erdoor en giet het mengsel direct uit op de bakplaat.
- Strijk de karamel eventueel dunner uit met het paletmes en laat het afkoelen tot het hard is geworden (praline).
- Breek de praline in stukken, doe het in een diepvrieszak en sla het fijn met een deegroller.
- Hak de chocolade en smelt het in een kom boven een pan met kokend water.
- Roer de boter, olie en pralinestukjes erdoor.
- Giet de chocolade over de cake en laat het hard worden.