Biefstuk met Parmaham en Aardappelkoekjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 kleine biefstukjes of ossenhaasjes gelijkvormig
  • Versgemalen zwarte peper
  • 20 g verse Italiaanse kruidenmix
  • 8-10 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels boter
  • 100 g parmaham
  • 380 ml vleesfond uit pot
  • 6 grote vastkokende aardappels bijv. Lady Christl
  • 1 ei
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 romatomaten
  • 1 courgette
  • 1 dunne aubergine

Instructies

  • Dep de biefstukjes droog en bestrooi ze met versgemalen zwarte peper.
  • Pluk de blaadjes salie van de Italiaanse kruidenmix en scheur de grote blaadjes grof.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de biefstukjes op hoog vuur in 20-30 seconden per kant bruin.
  • Laat ze afkoelen op een snijplank.
  • Smelt in het achtergebleven bakvet 1 eetlepel boter en bak de salieblaadjes 1 minuut zachtjes.
  • Voeg dan de vleesfond toe en roer de aanbaksels los.
  • Laat de jus in een sauspan in 15 minuten tot de helft inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Wikkel om elk biefstukje 2 plakken parmaham en druk de naden aan.
  • Leg de biefstukrolletjes in een ovenschaal en dek af met plasticfolie.
  • Zet in de koelkast.
  • Schil de aardappels, rasp ze grof en spoel de rasp af onder koud water.
  • Laat goed uitlekken en dep droog met keukenpapier.
  • Klop het ei los in een kom, meng met zout en peper en roer de geraspte aardappel erdoor.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en schep bergjes van het aardappelmengsel in de pan.
  • Druk met een lepel plat tot koekjes en bak aan beide kanten goudbruin.
  • Leg ze op keukenpapier in een schaal en houd warm in de koelkast.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de uienringen 15 minuten zachtjes.
  • Pers de knoflook uit en bak nog 1 minuut mee.
  • Schep de tijmblaadjes door de ui.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg de gebakken uien uitgespreid in een ingevette ovenschaal.
  • Leg de plakjes tomaat, courgette en aubergine dakpansgewijs op de uien.
  • Bestrooi royaal met peper en druppel er 4 eetlepels olie over.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat de groenten in ongeveer 45 minuten gaar worden.
  • Leg de aardappelkoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en warm ze op in de oven.
  • Haal de groenten uit de oven en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Bak de biefstukrolletjes in 10-12 minuten rosé in de oven.
  • Laat ze daarna losjes afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  • Breng de jus aan de kook en klop er met een garde 1 eetlepel koude boter door.
  • Verdeel de groenten over warme borden, leg de biefstukrolletjes ernaast en serveer met de aardappelkoekjes.
  • Schep de jus over het vlees.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze heerlijke biefstuk met Parmaham en aardappelkoekjes wordt het best vergezeld door een stevige rode wijn, zoals een Chianti Classico uit Toscane, Italië. De volle smaak van de wijn past goed bij de rijke en hartige smaken van het gerecht. De tannines in de wijn helpen ook om de smaken in balans te brengen en te versterken. Als je liever witte wijn hebt, kies dan voor een stevige witte wijn zoals een Chardonnay met wat houtlagering voor extra complexiteit.

Voedingswaarden

Calories: 750 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 35 g | Vet: 45 g | Zout: 2 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerecht / Rundvlees / Varkensvlees
Land van herkomst Italië
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij