Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen
Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Ingrediënten
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien in ringen gesneden
- 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
- 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
- 3 dl rode wijn
Instructies
- Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
- Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
- Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
- Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
- 15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
- Voeg indien nodig wat water toe.
- Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
- Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
- Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
- 15 minuten op laag vuur.
- Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
- Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
- Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
- Bak de uien in het bakvet ca.
- 2 minuten glazig.
- Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
- Bak het geheel ca.
- 3 minuten al omscheppend.
- Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
- Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
- 10 minuten zachtjes koken.
- Serveer met gekookte krieltjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 480 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 28 g | Vet: 35 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g