Bitterballen van Friese nagelkaas
Allerhande 2002
Equipment
- keukenpapier
Ingrediënten
- 100 g Friese nagelkaas kruidnagelkaas
- 60 g boter of margarine
- 60 g bloem
- ½ tablet
- tuinkruidenbouillon
- 100 g geraspte belegen kaas
- peper
- 2 eieren
- 125 g paneermeel
- vloeibaar frituurvet of -olie
Instructies
- Korstjes van nagelkaas snijden en kaas raspen.
- In steelpan boter smelten en bloem erdoor roeren.
- Scheutje voor scheutje 3 dl water erdoor roeren.
- Bouillontablet erboven verkruimelen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat. Geraspte kazen erdoor mengen en al roerend op middelhoog vuur laten smelten. Op smaak brengen met peper.
- Saus overdoen in diep bord, laten afkoelen en in koelkast in minstens 2 uur laten opstijven.
- In diep bord eieren loskloppen.
- Op plat bord paneermeel strooien.
- Kaasmengsel tot ca. 25 bitterballen vormen.
- Losjes door paneermeel rollen.
- Bitterballen vervolgens door geklopt eimengsel halen en nogmaals goed door paneermeel wentelen.
- Bitterballen in ca. 1 uur in koelkast laten opstijven.
- In frituurpan frituurvet verhitten tot 180 ºC.
- Bitterballen in porties in 3 à 4 minuten knapperig bruin frituren.
- In vergiet op keukenpapier laten uitlekken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met mosterd.
Voedingswaarden
Calories: 100 kcal | koolhydraten: 5 g | Protein: 3 g | Vet: 7 g