Blote Kindertjes in het Gras - Stamppot van Snijbonen en Witte Bonen

Blote Kindertjes in het Gras - Stamppot van Snijbonen en Witte Bonen

Blote kindertjes in het gras, een nostalgisch Nederlands gerecht, combineert de hartige smaken van witte bonen en snijbonen, geserveerd met een sappige rookworst. Perfect voor een koude winterdag.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g witte bonen
  • 1 kg snijbonen liefst uit het zout, anders uit blik of pot
  • 1 rookworst of kookworst
  • 25 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in water.
  • Breng de bonen de volgende dag in het weekwater aan de kook en laat ze 45-60 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  • Als u snijbonen uit het zout gebruikt, spoel ze dan goed af of laat ze een half uur in water staan om het zout te verwijderen.
  • Voeg de snijbonen bij de witte bonen en leg de rookworst bovenop de bonen.
  • Sluit de pan met een deksel en laat alles ongeveer 20 minuten doorkoken, totdat de snijbonen zacht zijn en de rookworst goed doorgewarmd is.
  • Haal de rookworst uit de pan en snijd hem in stukken.
  • Giet het overtollige vocht af en roer een klontje boter door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel zout (indien nodig).
  • Serveer de in plakken gesneden rookworst naast de stamppot.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de hartige en volle smaken van de bonen en rookworst.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 20 g | Vet: 15 g | Zout: 2 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Noort Brabant
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij