Bo la lot
gegrild rundvlees in druivenbladeren
Ingrediënten
- 250 g rundergehakt
- 60 g vetspek fijngesneden
- 2 stengels citroengras sereh, fijngesneden
- 1 grote teen knoflook fijngehakt
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 2 theelepels vijfkruidenpoeder
- 1 eetlepel palmsuikersiroop of 1 theelepel palmsuiker of fijne rietsuiker
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 16 druivenbladeren goed afgespoeld indien ingemaakt op zout water
- Aluminiumfolie
- Info: In Vietnam gebruikt men voor dit gerecht bladeren van de plant l lot wilde peper.
- Deze zijn in Europa niet gemakkelijk te vinden maar druivenbladeren voldoen ook uitstekend.
Instructies
- Meng in een grote kom het gehakt met het spek, citroengras, knoflook, kurkuma, kaneel, vijfkruidenpoeder, suiker(stroop), zout en peper.
- Laat afgedekt enkele uren of een nacht trekken in de koelkast.
- Spreid een druivenblad uit op je werkvlak en schep op circa een derde hoogte vanaf de onderkant 1 opgehoopte theelepel van het vleesmengsel.
- Klap de zijkanten van het druivenblad naar binnen over het vleesmengsel en rol het geheel op vanaf de onderkant, zodat er een gesloten rolletje ontstaat.
- Knip/scheur een stukje aluminiumfolie waar het rolletje inpast en wikkel het rolletje in de aluminiumfolie.
- Maak zo nog meer rolletjes.
- Leg de rolletjes op een met keukenpapier bedekt bakrooster en bak ze circa 15 minuten in een voorverwarmde oven (circa 190 º Celsius).
- Of leg de ingepakte rolletjes op de barbecue en laat ze zo gaar worden.
- Haal de rolletjes uit de oven/van de barbecue.
- Verwijder het aluminiumfolie en dien op.
- Lekker als voorgerecht, hapje of als bijgerecht.
- NB: De rolletjes worden nog lekkerder als je ze bereidt op de barbecue!