Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Ingrediënten
Voor de Bobotie:
- 800 gram lamsgehakt of mager rundergehakt
- 2 grote uien fijngehakt
- 1 snee brood zonder korst geweekt in 1 kop melk
- 2 eieren
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1½ eetlepel suiker
- 2 theelepels zout
- ½ theelepel peper
- 1 theelepel kurkuma geelwortel
- 12 halve amandelen
- ½ kop rozijnen
- 5 citroenbladeren of laurierbladeren
- 3 eetlepels vruchtenchutney
- Olie of margarine om te bakken
- Ingrediënten voor Geelrijst:
Voor de Geelrijst:
- 2 kopjes langkorrelige rijst goed gewassen
- 3 kopjes water
- 2 eetlepels lichte bruine suiker of geelsuiker
- 5 cm pijpkaneel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels kurkuma geelwortel
- ¼ kopje rozijnen
- 2 eetlepels boter
- 4 eetlepels citroensap
Instructies
Voor de Bobotie:
- Verhit een beetje olie in een pan en fruit de fijngehakte ui op middelhoog vuur tot goudbruin.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul op hoog vuur.
- Knijp het geweekte brood uit en prak het met een vork fijn.
- Meng alle ingrediënten voor de Bobotie, behalve 1 ei, een half kopje melk, 6 halve amandelen en de citroen- of laurierbladeren.
- Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig in een ingevette ovenschaal.
- Steek de citroen- of laurierbladeren horizontaal in het gehaktmengsel en verdeel de overgebleven amandelen erover.
- Bak de Bobotie gedurende 15-20 minuten op 180 graden Celsius in de oven.
- Meng het overgebleven ei met melk en verdeel dit mengsel over de Bobotie.
- Bak verder tot het ei gestold is.
Voor de Geelrijst:
- Breng het water aan de kook en voeg de rijst, suiker, pijpkaneel, zout, kurkuma en rozijnen toe.
- Kook de rijst afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar.
- Roer vervolgens voorzichtig de boter en het citroensap door de rijst en laat het even uitdampen tot het een luchtige structuur heeft.
- Verwijder de pijpkaneel voor het serveren.