Boeuf Bourguignon van Els Jonker
Boeuf bourgion met mijn eigen eigenwijze draai
Ingrediënten
- 750 gram riblappen
- Zout naar smaak
- Vers gemalen zwarte peper
- Provençaalse kruiden
- Bloem
- 150 gram ontbijtspek
- 75 gram ongezouten roomboter
- Scheutje olijfolie
- 500 gram hutspot
- 500 ml runderboulion
- 3 kwart fles rode wijn
- 3 teentjes knoflook
- Jeneverbessen
- 3 laurierblaadjes
- 5 takjes verse rozemarijn
- 4 takjes verse tijm
- 5 takjes verse peterselie
- Rode wijn azijn
- Potje uitgelekte zilveruitjes
- 250 gram champignons
- 75 gram tomatenpuree
Instructies
- Runderriblappen op kamertemperatuur laten komen
- Halve liter runderboulion maken
- Op een zacht pitje zetten
- Runderriblappen in grove stukken snijden
- Bestooien met zout naar smaak
- Flink vers gemalen zwarte peper toevoegen
- Bestrooien met Provençaalse kruiden
- Goed mengen
- Ruim bloem toevoegen
- Weer goed mengen
- 75 gram ongezouten smelten in een braadpan
- Scheutje olijfolie erbij doen
- Ontbijtspek in stukjes uitbakken
- Het mengsel van de runderriblappen met de kruiden en de bloem rondom op hoog vuur rondom aanbakken
- Hutspot even meebakken
- De halve liter runderboulion en de rode wijn rustig toevoegen
- 3 teentjes knoflook boven de pan raspen
- Jeneverbessen
- 3 laurierblaadjes
- Takjes rozemarijn
- Tijm
- En de peterselie erbij
- Klein scheutje rode wijn azijn erdoor mengen
- 3 uur laten stoven op laagste pitje laten stoven
- Dan met de schuimspaan zoveel mogelijk van de verse kruiden
- De laurierblaadjes en jenerbessen uit de pan sçheppen
- De champignons in partjes snijden en toevoegen
- De uitgelekte zilveruitjes toevoegen en als laatste
- De 75 gram tomatenpuree
- Het geheel heel goed doorroeren
- Nog een half uurtje zachtjes laten stoven
Notities / Tips / Wijnadvies
De Boeud bourgion is heerlijk met krieltjes maar kan ook prima met aardappelpuree