Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- dichte schaal
- combi-stoomoven
Ingrediënten
- 1,5 kg doorregen runderlappen of hacheevlees in dobbelstenen
- 150 g ontbijtspek in blokjes
- 3 grote uien
- 2 tenen knoflook
- 50 g boter of margarine
- 2 laurierblaadjes
- ½ theelepel tijm Provençaalse kruiden of takje rozemarijn
- 3 eetlepel(s) bloem
- 1 klein blikje tomatenpuree 70 g
- 500 ml rode wijn
- 1 pot vleesfond 380 ml
- 250 g kastanjechampignons
- klontje boter
- 3 eetlepel(s) peterselie
- zout
- peper
Instructies
- Het vlees droogdeppen, in blokjes snijden en met zout en peper bestrooien.
- Het spek in een droge braadpan of wok krokant bakken.
- Intussen de uien en de knoflook pellen.
- De uien in ringen snijden en de knoflook uitpersen.
- Eventueel nog water boter aan het spekvet toevoegen, het vlees erdoor scheppen en op hoog vuur bruinbakken.
- De ui met de knoflook toevoegen en alles kort bakken.
- De laurierblaadjes met de tijm erbij doen en het vlees nog 5 minuten zachtjes bakken.
- De combi-stoomoven voorverwarmen op 130 °C en 60% stoom.
- De bloem door de tomatenpuree roeren, het mengsel toevoegen, kort bakken en vervolgens de wijn en de vleesfond toevoegen en alles aan de kook brengen
- Alles in de dichte schaal overdoen en in 2-2½ uur op 130 °C en 60% stoom gaar laten worden.
- Ca. 20 minuten voor het einde van de bereidingstijd de champignons schoonmaken en in vieren snijden.
- De champignons toevoegen en alles goed doorscheppen.
- De stoofpot op smaak brengen met zout en peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
hetelucht: 110 °C
stoompercentage:60%
bereidingstijd: ca. 2-2½ uur
stoompercentage:60%
bereidingstijd: ca. 2-2½ uur