Bonenstamppot met Gehakt en Romige Tomatensaus

Een Mexicaans geïnspireerde presentatie van bonenstamppot met gehakt, geserveerd op een rustiek aardewerken bord. De romige stamppot is bereid met aardappelen, groene bonen en witte bonen, met gekruid gehakt erbovenop. Het gerecht is afgewerkt met verse koriander, partjes limoen en een vleugje mild paprikapoeder. De tafel is versierd met kleurrijke Mexicaanse textielpatronen, een houten ondergrond en warm, sfeervol licht, wat zorgt voor een uitnodigende eetervaring. 🌿🍲✨

Bonenstamppot met Gehakt en Romige Tomatensaus

Een smeuïge stamppot met aardappelen, snijbonen, witte bonen en gekruid gehakt in een romige tomatensaus. Een heerlijk en voedzaam gerecht!
Porties: 4
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g kruimige aardappelen
  • 150 g panklare snijbonen
  • 1 potje witte bonen 350 g
  • ½ dl melk
  • Boter
  • 1 eetlepel Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool
  • 2 vleestomaten
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g gehakt
  • ½ theelepel paprikapoeder mild
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel crème fraîche

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleinere stukken.
  • Breng de aardappelen aan de kook in een pan met water en een snufje zout.
  • Voeg na 5 minuten de snijbonen toe en kook alles nog ongeveer 10 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
  • Spoel de witte bonen in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Snijd de tomaten in parten, verwijder de zaadjes en het vocht, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het op hoog vuur rul en goudbruin.
  • Voeg de tomatenblokjes, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout toe en bak 1 minuut mee.
  • Roer de tomatenketchup en crème fraîche door het gehaktmengsel en laat kort pruttelen.
  • Giet de aardappelen en snijbonen af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Roer de melk, boter en kruidenmix door de stamppot tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de witte bonen door de stamppot en laat nog enkele minuten doorwarmen.
  • Schep de stamppot op borden en verdeel het gehaktmengsel ernaast of eroverheen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past perfect bij de rijke smaken van deze bonenstamppot met gehakt.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter