Bonentajine met harissa en koriander

Bonentajine met harissa en koriander

Bonentajine met harissa en koriander

Deze traditionele Berberse tajine wordt in heel Marokko in eindeloze variaties gegeten met verschillende soorten bonen, zoals witte, borlotti-, zwartoog-, tuin- of limabonen. Meestal wordt het gerecht geserveerd met slechts wat brood, maar het is ook heerlijk met dikke, romige yoghurt en een Marokkaanse fruitchutney.
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • tajine

Ingrediënten

  • 50 g gedroogde witte bonen 1 nacht geweekt en afgegoten
  • 2 eetlepel(s) ghee smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode chilipepers zonder zaad en fijngehakt
  • 2 theelepel suiker
  • 2 theelepel harissa
  • 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • bosje verse munt fijngehakt
  • bosje verse bladpeterselie fijngehakt
  • bosje verse koriander fijngehakt
  • 1-2 citroenen in partjes, voor erbij

Instructies

  • Doe de bonen met ruim water in een pan en breng het aan de kook.
  • Zet het vuur laag en
  • laat de bonen circa 30 minuten sudderen, tot ze gaar zijn.
  • Giet ze zeer goed af.
  • Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem.
  • Voeg de ui, knoflook, chilipeper en suiker toe en bak ze 2-3 minuten, tot ze beginnen te verkleuren.
  • Doe de harissa en afgegoten bonen erbij en meng goed.
  • Voeg de tomaten toe en schenk er zo veel water bij dat de bonen
  • onderstaan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
  • Dek de pan af en laat alles circa 30 minuten op laag vuur sudderen.
  • Breng de tajine op smaak met zout en peper.
  • Roer het grootste deel van de kruiden erdoor
  • en laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Garneer het met de resterende kruiden en geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten
Land van herkomst Marokko
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch