Bonentajine met harissa en koriander
Deze traditionele Berberse tajine wordt in heel Marokko in eindeloze variaties gegeten met verschillende soorten bonen, zoals witte, borlotti-, zwartoog-, tuin- of limabonen.
Meestal wordt het gerecht geserveerd met slechts wat brood, maar het is ook heerlijk met dikke, romige yoghurt en een Marokkaanse fruitchutney.
		
		
		
	Equipment
- tajine
 
Ingrediënten
- 50 g gedroogde witte bonen 1 nacht geweekt en afgegoten
 - 2 eetlepel(s) ghee smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
 - 2 uien gesnipperd
 - 4 teentjes knoflook fijngehakt
 - 2 rode chilipepers zonder zaad en fijngehakt
 - 2 theelepel suiker
 - 2 theelepel harissa
 - 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
 - zeezout en versgemalen zwarte peper
 - bosje verse munt fijngehakt
 - bosje verse bladpeterselie fijngehakt
 - bosje verse koriander fijngehakt
 - 1-2 citroenen in partjes, voor erbij
 
Instructies
- Doe de bonen met ruim water in een pan en breng het aan de kook.
 - Zet het vuur laag en
 - laat de bonen circa 30 minuten sudderen, tot ze gaar zijn.
 - Giet ze zeer goed af.
 - Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem.
 - Voeg de ui, knoflook, chilipeper en suiker toe en bak ze 2-3 minuten, tot ze beginnen te verkleuren.
 - Doe de harissa en afgegoten bonen erbij en meng goed.
 - Voeg de tomaten toe en schenk er zo veel water bij dat de bonen
 - onderstaan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
 - Dek de pan af en laat alles circa 30 minuten op laag vuur sudderen.
 - Breng de tajine op smaak met zout en peper.
 - Roer het grootste deel van de kruiden erdoor
 - en laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken.
 - Garneer het met de resterende kruiden en geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen.
 
					