Brabantse Biersoep met Spruitjes en Zuring

Een realistische foto van Brabantse biersoep met spruitjes en zuring, geserveerd in een keramieken kom op een doorleefde houten tafel. De soep heeft een warme, goudbruine kleur en een fluweelzachte textuur, verrijkt met moutige bieraroma’s. Zachte spruitjes en fijngesneden zuring zorgen voor een frisse en kleurrijke toevoeging. Een drizzle room en een snufje zwarte peper maken de presentatie af. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra spruitjes, een klein glas bier en een bosje verse zuring, subtiel vervaagd.

Brabantse Biersoep met Spruitjes en Zuring

Deze Brabantse biersoep met spruitjes, wortel en zuring is een hartverwarmend en robuust gerecht. De combinatie van blond bier en groenten zorgt voor een unieke, volle smaak.
Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 2 wortelen in plakjes
  • 50 g zuring grof gehakt
  • 2 l blond bier
  • 50 g rijst
  • 50 g boter
  • 750 g aardappelen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 100 ml melk optioneel

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit de gesneden wortelen en zuring 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg 250 ml bier toe en laat dit 10 minuten doorkoken.
  • Verwarm in een andere pan 250 ml bier en kook de rijst hierin 10-12 minuten op laag vuur.
  • Kook de spruitjes en aardappelen in gezouten water gaar en hak ze na het koken grof.
  • Voeg peper en de resterende boter toe aan de spruitjes en aardappelen.
  • Verwarm de resterende 1,5 liter bier in een grote pan.
  • Voeg beetje bij beetje de gehakte spruitjes en aardappelen toe, gevolgd door de wortelen en zuring.
  • Roer de gekookte rijst erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de soep op laag vuur goed doorwarmen.
  • Optioneel: Voeg net voor het opdienen de melk toe en laat kort meekoken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met een stevige snee roggebrood en eventueel een scheutje extra bier voor een diepere smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het best bij een blond bier zoals een Belgische Tripel.

Voedingswaarden

Calories: 430 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 10 g | Vet: 12 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst