Brabantse Broeder
Een traditioneel Brabants brood, zoet en rijk aan rozijnen, perfect om te delen. Een warm en gezellig recept voor elke gelegenheid.
Equipment
- Braadpan met deksel
Ingrediënten
- 15 g gist
- 2 dl melk lauwwarm
- 250 g bloem
- Snufje zout
- 1 ei
- 100 g rozijnen
- 2 eetlepels slaolie
Voor de stroopsaus (optioneel):
- 100 g boter
- 2 dl stroop
- ½ theelepel azijn optioneel
Instructies
- Los de gist op in wat lauwwarme melk.
- Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
- Schenk het gistmengsel en breek het ei in het kuiltje.
- Meng alles tot een glad beslag, met een pollepel of met de hand.
- Laat het beslag afgedekt ca.
- 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Meng de rozijnen door het gerezen deeg.
- Verwarm 1 ½ eetlepel olie in een braadpan met deksel.
- Giet het deeg in de pan.
- Zet de pan kort op hoog vuur, zodat de onderkant een korstje krijgt.
- Zet het vuur laag en bak de broeder ca.
- 1 uur gaar met de deksel op de pan.
- Controleer met een breinaald of de brooder gaar is (de breinaald komt er droog uit).
- Haal de broeder uit de pan.
- Doe de overgebleven ½ eetlepel olie in de pan.
- Leg de broeder omgekeerd in de pan en bak de andere kant kort bruin.
- Snijd de broeder in dikke plakken.
- Serveer warm met stroop, boter of stroopsaus.
Voor de stroopsaus (optioneel):
- Verwarm de boter en stroop al roerend op een zeer laag vuur tot een gladde saus.
- Voeg eventueel ½ theelepel azijn toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de Brabantse Broeder warm met boter, stroop of stroopsaus. Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 12 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 20 g