Brabantse Broeder

Goudbruin gebakken Brabantse broeder met rozijnen, in dikke plakken geserveerd op een houten plank met stroop en boter erbij.

Brabantse Broeder

Een traditioneel Brabants brood, zoet en rijk aan rozijnen, perfect om te delen. Een warm en gezellig recept voor elke gelegenheid.
Porties: 8
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
rijzen 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g gist
  • 2 dl melk lauwwarm
  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 100 g rozijnen
  • 2 eetlepels slaolie

Voor de stroopsaus (optioneel):

  • 100 g boter
  • 2 dl stroop
  • ½ theelepel azijn optioneel

Instructies

  • Los de gist op in wat lauwwarme melk.
  • Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
  • Schenk het gistmengsel en breek het ei in het kuiltje.
  • Meng alles tot een glad beslag, met een pollepel of met de hand.
  • Laat het beslag afgedekt ca.
  • 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Meng de rozijnen door het gerezen deeg.
  • Verwarm 1 ½ eetlepel olie in een braadpan met deksel.
  • Giet het deeg in de pan.
  • Zet de pan kort op hoog vuur, zodat de onderkant een korstje krijgt.
  • Zet het vuur laag en bak de broeder ca.
  • 1 uur gaar met de deksel op de pan.
  • Controleer met een breinaald of de brooder gaar is (de breinaald komt er droog uit).
  • Haal de broeder uit de pan.
  • Doe de overgebleven ½ eetlepel olie in de pan.
  • Leg de broeder omgekeerd in de pan en bak de andere kant kort bruin.
  • Snijd de broeder in dikke plakken.
  • Serveer warm met stroop, boter of stroopsaus.

Voor de stroopsaus (optioneel):

  • Verwarm de boter en stroop al roerend op een zeer laag vuur tot een gladde saus.
  • Voeg eventueel ½ theelepel azijn toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de Brabantse Broeder warm met boter, stroop of stroopsaus. Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 12 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Gebak / Tussendoortje
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch