Brabantse Gehaktballen met Ketjap en Mosterd

Serveer deze heerlijke Brabantse gehaktballen met aardappelpuree en groenten voor een traditionele maaltijd!
Porties: 6 ballen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g gehakt 45% rundvlees, 55% varkensvlees
  • 1 klein ei
  • 1 witte boterham zonder korst
  • Een scheutje melk
  • 200 g paneermeel
  • 1 theelepel gehaktkruiden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel runderbouillon
  • 1 klein teentje knoflook fijngehakt
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 flinke theelepel mosterd

Instructies

  • Week de witte boterham in een beetje melk en laat het minstens 15 minuten weken.
  • Knijp daarna het overtollige vocht eruit.
  • Meng in een kom de fijngehakte ui met ketjap, gehaktkruiden, paprikapoeder en runderbouillon.
  • Voeg het gehakt toe aan het uienmengsel, samen met het ei, het geweekte brood, paneermeel, mosterd en fijngehakte knoflook.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
  • Laat het gehaktmengsel een kwartiertje rusten op kamertemperatuur en vorm er dan 6 gehaktballen van.
  • Plaats de gehaktballen in een lage ovenschaal en bak ze gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Draai eventueel na 20 minuten de ovenschaal om voor gelijkmatige bruining.
  • Gebruik het bakvet om een jus te maken, eventueel aangevuld met wat kalfsjus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een lichte rode wijn zoals een Merlot past goed bij deze Brabantse gehaktballen.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Vlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant