Brabantse Gehaktballen met Ketjap en Mosterd

Brabantse gehaktballen met een rijke ketjap-mosterdsaus, geserveerd in een rustieke schaal. De gehaktballen hebben een glanzende, donkere sauslaag en zijn gegarneerd met verse peterselie. Het gerecht wordt vergezeld door een bijgerecht zoals aardappelpuree of knapperig brood. Een hartige en smaakvolle maaltijd.

Brabantse Gehaktballen met Ketjap en Mosterd

Serveer deze heerlijke Brabantse gehaktballen met aardappelpuree en groenten voor een traditionele maaltijd!
Porties: 6 ballen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g gehakt 45% rundvlees, 55% varkensvlees
  • 1 klein ei
  • 1 witte boterham zonder korst
  • Een scheutje melk
  • 200 g paneermeel
  • 1 theelepel gehaktkruiden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel runderbouillon
  • 1 klein teentje knoflook fijngehakt
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 flinke theelepel mosterd

Instructies

  • Week de witte boterham in een beetje melk en laat het minstens 15 minuten weken.
  • Knijp daarna het overtollige vocht eruit.
  • Meng in een kom de fijngehakte ui met ketjap, gehaktkruiden, paprikapoeder en runderbouillon.
  • Voeg het gehakt toe aan het uienmengsel, samen met het ei, het geweekte brood, paneermeel, mosterd en fijngehakte knoflook.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
  • Laat het gehaktmengsel een kwartiertje rusten op kamertemperatuur en vorm er dan 6 gehaktballen van.
  • Plaats de gehaktballen in een lage ovenschaal en bak ze gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Draai eventueel na 20 minuten de ovenschaal om voor gelijkmatige bruining.
  • Gebruik het bakvet om een jus te maken, eventueel aangevuld met wat kalfsjus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een lichte rode wijn zoals een Merlot past goed bij deze Brabantse gehaktballen.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Vlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant