Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- plastic folie
Ingrediënten
- 600 gram bloem
- 210 ml lauwe melk
- 30 gram Gist
- 40 gram suiker
- 1 eidooier
- 100 gram boter
- 10 gram zout
Banketbakkersroom voor 600 gr pudding:
- 500 ml melk
- 1 eidooier
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard
- 200 geweekte rozijnen of chocolade stukjes
- 1 eidooier om de taart te doreren
Voor de afwerking van de taart:
- Abrikozengelei
- Scheutje water
- Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 20 ml kokend water
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden.
- Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 20 minuten verder kneden.
- Verdeel het deeg nu in 2 porties voor de grote taart of 4 porties voor de kleine taartjes.
- Bol het deeg op en verpak in plastic folie. Laat het deeg een kwartiertje rusten.
Maak de banketbakkersroom:
- Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook.
- De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
- Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk.
- Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen.
- Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie.
- Er mag geen vel op komen. Je kunt de pudding gewoon warm op de taart leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
- Neem nu 1 deegbol en rol deze uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
- Leg de lap in de vorm, druk de zijkanten aan en snijd de randen bij met de deegrol.
- Bestrijk de bodem met een laagje pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes overheen.
- Neem nu de andere bol en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm.
- Bestrijk de lap met pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes over.
- Rol nu de lap op.
- Begin met de langste kant.
- Als je de lap hebt opgerold snijd je er stukken van een 2 cm vanaf.
- Rangschik de koffiekoeken in de bakvorm tot de vorm mooi gevuld is.
- Bestrijk de koeken met een beetje eigeel en laat nog een half uurtje rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C en bak de taart af in ca 20 à 25 minuten.
- Ontvorm de taart en breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook.
- Neem een kwast en bestrijk de randen van de taart hiermee en de kleine brioches.
- Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke brioche een beetje glazuur.
- Laat de taart nu verder afkoelen.