Broodje bakkeljauw

Een Surinaams broodje bakkeljauw is een heerlijk en populair gerecht in de Surinaamse keuken. Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw, die wordt gerehydrateerd en gekookt om een smaakvolle vulling voor broodjes te maken.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 200 gram bakkeljauw gezouten en gedroogde kabeljauw
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 1 rode peper fijngesneden, naar smaak
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel kurkumapoeder optioneel, voor kleur
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • Fijngehakte verse peterselie of koriander voor garnering

Voor de broodjes:

  • Surinaamse broodjes vaak te vinden bij de Surinaamse toko
  • Boter optioneel, voor het roosteren van de broodjes

Instructies

  • Begin met het ontzouten van de bakkeljauw.
  • Leg de bakkeljauw in een kom koud water en laat het enkele uren tot een nacht weken.
  • Ververs het water meerdere keren om het zout te verwijderen.
  • Kook de bakkeljauw in vers water gedurende ongeveer 15-20 minuten, of tot het zacht is.
  • Giet het water af en laat de bakkeljauw afkoelen.
  • Als de bakkeljauw is afgekoeld, trek het dan in kleine stukjes uit elkaar en verwijder eventuele graten.
  • Verhit wat plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gesnipperde ui, knoflook en rode peper toe en bak ze tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg de tomatenpuree, komijnpoeder en kurkumapoeder (indien gebruikt) toe aan de pan.
  • Roer alles goed door elkaar en bak het gedurende een paar minuten.
  • Voeg de stukjes bakkeljauw toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee.
  • Voeg de in blokjes gesneden tomaat toe en laat het geheel sudderen tot de tomaat zacht is en de vulling goed is gemengd.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de Surinaamse broodjes open en rooster ze eventueel lichtjes met een beetje boter.
  • Vul de broodjes royaal met de bakkeljauwvulling.
  • Garneer met fijngehakte verse peterselie of koriander.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de Surinaamse broodjes bakkeljauw als een smakelijke snack of als onderdeel van een maaltijd. Ze zijn heerlijk en vol van smaak!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Broodjes / Vis
Land van herkomst Suriname