Buta no kaku-ni
gestoofd varkensvlees
Ingrediënten
- 1 kg speklappen of varkenskrabbetjes
- 5,5 dl water
- 2 stukjes gemberwortel geschilde en geplette, verse van 8 centimeter
- 5,5 dl dashi II
- 4 el suiker
- 6 tl sojasaus donkere
- 2 dl sake
- 1 el mirin
- mosterd
Instructies
- Hak of snijd het varkensvlees in hanteerbare stukken en stoom deze 30 minuten in een stoompan.
- Haal het vlees eruit, leg het in een grote pan.
- Voeg water toe, tot het onderstaat, en de gember.
- Breng het geheel aan de kook.
- Schuim de vloeistof af.
- Leg een drijvend deksel in de pan en laat het vlees bij zo min mogelijk hitte 2 uur zachtjes sudderen, tot het volkomen gaar is.
- Voeg zo nodig wat water toe.
- Laat het vlees goed uitlekken, spoel het af onder koud stromend water en laat het tenminste 3 uur, maar liever een nachtje, in de koelkast rusten.
- Haal het vlees 1 uur voor de verdere bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Snijd het vlees in stukjes van ca. 3 x 6 cm.
- Bak het vlees in een niet ingevette koekenpan rondom lichtbruin.
- Leg het gebakken vlees in een pan.
- Schenk de dashi over het vlees.
- Voeg de suiker, de sojasaus, de sake en de mirin toe.
- Breng alles aan de kook.
- Draai de hittebron laag, leg een drijvend deksel in de pan en laat het gerecht 30 à 40 minuten sudderen, tot de vloeistof grotendeels is verdampt.
- Leg op ieder bord enkele stukjes vlees en schep er wat van de ingekookte vloeistof over.
- Serveer het gerecht met wat mosterd.