Cajungehaktballetjes met Zoet-Zure Ananassaus

Cajun gehaktballetjes met pittige zoet-zure saus en stukjes ananas, geserveerd met witte rijst en een frisse komkommersalade op een rustieke houten tafel, met een lepel en wat saus langs het bord voor een levensechte uitstraling.

Cajungehaktballetjes met Zoet-Zure Ananassaus

Op zoek naar een gehaktbal met een zonnige twist? Deze Cajungehaktballetjes nemen je mee naar het diepe zuiden van Amerika, maar dan met een zoet-zure twist die je niet aan ziet komen! Door de pittige cajunkruiden te combineren met een sappige, tropische ananassaus, krijg je een explosie van smaken die elke maaltijd opvrolijkt. Deze balletjes zijn zo verslavend lekker dat je ze bij het avondeten bijna als amuse wilt serveren!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
!ndicatie €2,00 - €2,75 per persoon
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote kom
  • Braadpan of wok
  • Maatbeker of kleine kom voor saus

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt half-om-half
  • 1 flinke ui heel klein gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • ½ eetlepel tijmblaadjes verse
  • 2 eetlepels peterselie gesnipperde verse
  • 1 volle eetlepel cajunkruiden
  • boter om in te bakken
  • zout Naar smaak
  • peper Naar smaak
  • Voor de saus:
  • 3-4 eetlepels tomatenketchup
  • 1 klein blikje ananas stukjes of ringen, uitgelekt
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de Cajungehaktballetjes goed door elkaar.
  • Voeg het gehakt, de gesnipperde ui en knoflook, de tijmblaadjes, de peterselie, de cajunkruiden, en zout en peper naar smaak toe.
  • Draai van het gehaktmengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal.
  • Verhit de boter in een braadpan of wok tot deze goed bruin is.
  • Leg de balletjes in het hete vet.
  • Temper het vuur tot middelhoog en bak de balletjes, onder regelmatig keren, aan alle kanten goed bruin.
  • Neem de balletjes uit de pan en zet apart.
  • Roer de ingrediënten voor de saus – de tomatenketchup, ananas (bewaar de ananas zelf nog even), azijn, suiker en ketjap manis – door het achtergebleven bakvet tot het een homogeen mengsel is.
  • Voeg de gebakken Cajungehaktballetjes en de ananasstukjes toe aan de saus.
  • Laat ze op zacht vuur 10 tot 15 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveersuggestie
Deze balletjes zijn het lekkerst met (basmati)rijst om de heerlijke saus op te vangen. Serveer met een frisse, groene salade om de zoet-pittige smaak in balans te brengen.
Wijnadvies
Bij deze Cajungehaktballetjes hebben we een wijn nodig die zowel de kruidige hitte van de Cajun-mix als het zoet-zure van de ananassaus aankan. Dat is een lastige balans! Een te zware wijn botst met de azijn, en een te lichte wijn verdrinkt in de kruiden. De ideale partner is een witte wijn met een lichte zoetheid en voldoende fruitigheid. Een aromatische Riesling, met zijn tonen van honing, citrus en abrikoos, is perfect. De lichte restzoet compenseert de pittigheid en de zuren snijden door de vettigheid van het gehakt. Wil je toch rood? Ga dan voor een gekoelde, jonge Beaujolais, licht en fruitig, die je bij voorkeur even in de koelkast zet. Zorg ervoor dat de wijn in elk geval opgewassen is tegen deze smaakbom; anders zit je na de maaltijd met een mond vol gefrustreerde papillen!

Voedingswaarden

Calories: 480 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 28 g | Vet: 28 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees / Varkensvlees
Land van herkomst America / Fusion / Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden