Cassata
Siciliaanse kwarktaart
Ingrediënten
- 150 g lange vingers
- 6 eetlepel(s) Marsala
- 50 g bittere chocolade
- 50 g gepelde ongezouten pistachenootjes
- 250 g pitloze witte druiven
- 250 g ricotta
- 75 g witte basterdsuiker
- 1 citroen
- 4 blaadjes witte gelatine
- 2 ½ dl slagroom
- cacaopoeder
- 1 eetlepel(s) olie om in te vetten
Instructies
- Cakeblik dun invetten.
- Bodem met lange vingers bedekken en 2 eetlepels Marsala erover sprenkelen.
- Chocolade fijnhakken.
- Pistachenootjes fijnhakken.
- Druiven wassen, klein trosje bewaren voor garnering.
- Rest van druiven in stukjes snijden.
- Ricotta losroeren met suiker.
- Chocolade, nootjes en druiven door ricotta roeren.
- Citroen goed schoonboenen en schil raspen.
- Citroen uitpersen. Gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water weken.
- Citroensap met -rasp aan kook brengen.
- Gelatine uitknijpen en van vuur af in citroensap oplossen, door ricotta mengen.
- Slagroom stijfkloppen.
- 2/3 Deel van slagroom door ricottamengsel spatelen.
- Helft van ricottamengsel in cakeblik scheppen en gladstrijken, afdekken met laag lange vingers. Besprenkelen met 2 eetlepels Marsala.
- Rest van ricottamengsel erop scheppen en gladstrijken.
- Afdekken met lange vingers.
- Laatste eetlepels Marsala erover sprenkelen.
- Vorm afdekken en cassata in koelkast ca. 4 uur laten opstijven.
- Bereiden
- Cassata op schaal storten.
- Bovenkant bestrijken met rest van slagroom.
- Garneren met achtergehouden druiven. (Licht bestuiven met cacaopoeder).
- Cassata in ca. 8 plakken snijden.