Cassoulet: De Ultieme Franse Stoofpot met Witte Bonen en Chorizo

Een hyperrealistische foodfoto van cassoulet met witte bonen, chorizo en langzaam gegaard vlees in een rijke tomatensaus, geserveerd in een kom op een donkere houten tafel met knoflook, bonen en chorizo eromheen.

Cassoulet: De Ultieme Franse Stoofpot met Witte Bonen en Chorizo

Vergeet alles wat je dacht te weten over stamppot en maak kennis met zijn elegante Franse neef: de Franse cassoulet. Deze stoofpot is de perfecte manier om een koude dag te trotseren. Gevuld met zachte bonen, kruidige worstjes en een diepe, rijke smaak die je terugbrengt naar een zonnige winterdag in de Franse campagne. Het is een gerecht waar je geduld voor moet hebben, maar de beloning is het meer dan waard.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
weken van de bonen 8 uur
kostprijs per persoon € 4,- p.p. (schatting)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram Witte bonen boterbonen, alternatief is witte bonen uit blik
  • 1 Ui fijn gesnipperd
  • 1 teen Knoflook gehakt
  • 1 Paprika grof gesneden
  • 250 gram Tomaat in stukjes
  • Mespunt Paprikapoeder
  • 800 gram Aardappels
  • 4 Chorizo- of lamsworstjes
  • Olijfolie
  • Peper & zout naar smaak
  • Een paar takjes Rozemarijn tijm en laurier

Instructies

De bonen:

  • Week de bonen minimaal 8 uur in 3 maal de hoeveelheid water.
  • Doe de bonen met schoon water in een dichte stoomovenpan met een takje rozemarijn, tijm en laurier en wat zout.
  • Stoom deze gaar.
  • Dit kan ook al een dag eerder worden gedaan.

De cassoulet:

  • Fruit de ui en knoflook glazig in wat olijfolie zonder ze te kleuren.
  • Voeg nog wat gehakte tijm en gescheurd laurierblad toe.
  • Snijd de paprika grof en voeg toe.
  • Voeg vervolgens de gehalveerde Roma tomaatjes toe.
  • Voeg nu de paprikapoeder toe en laat zachtjes stoven totdat de tomaat uit elkaar valt.
  • Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Voeg de boterbonen, zonder het vocht, toe en breng op smaak met peper en zout.

De worstjes:

  • Stoom intussen de aardappels gaar op 100 °C voor 18-20 minuten.
  • Stoom de worst voor op 85 °C om spatten te voorkomen.
  • Bak de worstjes in een pan totdat ze gaar en bruin zijn.

Serveren:

  • Meng de aardappels met de cassoulet.
  • Het zetmeel van de aardappels zorgt voor wat binding.
  • Serveer de cassoulet in diepe borden met de gebakken worstjes erop.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

 
Dit is een gerecht dat je serveert als je echt wilt uitpakken met comfort food. Serveer het in een mooie stoofpot op tafel en laat iedereen zichzelf bedienen. Extra lekker met een paar takjes verse peterselie. Als je de cassoulet zonder aardappelen serveert, kun je er wat broodkruim en/of kaas overheen strooien en even onder de grill plaatsen voor een krokante korst.
 

Wijnadvies:

 
Bij zo'n rijke en stevige stoofpot als cassoulet heb je een wijn nodig die zijn mannetje staat. Een robuuste rode wijn zoals een Malbec uit Argentinië of een Cabernet Sauvignon uit Frankrijk is de perfecte match. De krachtige smaken van de wijn vullen de hartige tonen van de worst en de bonen perfect aan. Het is de ultieme combinatie voor een gezellige avond aan de eettafel.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Lamsvlees / Ovenschotel / Stoofpot
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter