Cha Shiu
Geroosterd Varkensvlees
Ingrediënten
- 350 g magere varkenslapjes
- ½ Spaanse peper zeer fijngehakt en zonder zaad
- 6 eetlepels droge sherry
- 1 theelepel steranijspoeder
- 5 eetlepels tomatenpuree
- Mespunt ve-tsin
- 1 prei
- 4-6 bolletjes natte gember
- 5 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels maïzena
- Zout
- Citroensap
Instructies
- Leg het varkensvlees in een schaal.
- Roer de fijngehakte Spaanse peper door 4 eetlepels sherry.
- Voeg de helft van het steranijspoeder, de tomatenpuree en de helft van de ve-tsin toe.
- Verdeel dit mengsel over het vlees en laat het afgedekt 1 uur marineren, waarbij je de lapjes af en toe omdraait.
- Breng in een koekenpan een flinke bodem water aan de kook.
- Leg het gemarineerde vlees in het kokende water en draai de warmtebron laag.
- Maak de prei schoon, snijd er stukken van 5 cm van en snijd deze overlangs in repen.
- Was de preirepen en voeg ze samen met de gemberplakjes toe aan het vlees in de pan.
- Dek de pan af.
- Na 10 minuten haal je het vlees uit de pan en leg je de lapjes in een schaal met 3 eetlepels sojasaus.
- Verwarm de olie in een pan en bak het vlees snel aan beide kanten bruin.
- Meng de suiker, de rest van de ve-tsin en het resterende steranijspoeder.
- Strooi dit mengsel op de bovenzijde van het vlees.
- Roer de overgebleven sherry en sojasaus door de prei en gember.
- Schep dit mengsel op het vlees.
- Schenk 1½ dl kokend water in de pan en laat het vlees nog 10-15 minuten sudderen.
- Leg de gare lapjes op een voorverwarmde schotel.
- Maak van maïzena en enkele eetlepels water een dun glad papje.
- Bind de vloeistof in de pan met dit papje tot sausdikte.
- Proef de saus en voeg naar smaak citroensap, sojasaus, suiker of zout toe.
- Schenk het sausje over het vlees.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van deze heerlijke Chinese Cha Shiu, geroosterd varkensvlees met een smaakvolle saus! Serveer het als bijgerecht voor een authentieke Chinese ervaring.