Citroen Merengue Taart met Spinsuiker
Deze Citroen Merengue Taart is een verfijnd dessert dat je gasten zal imponeren. De knapperige taartbodem, romige citroencrème en luchtige merengue vormen samen een perfecte balans van smaken. De afwerking met spinsuiker en Kaapse kruisbessen zorgt voor een prachtige presentatie. Een klassiek dessert met een moderne twist, gemaakt in de airfryer!
Equipment
- fijne zeef
- Keukenmachine (optioneel)
- Kleine brander
- plasticfolie
- Vlaaipan (23-25 cm)
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 125 g boter
- 250 g bloem
- 30 g amandelpoeder
- 30 g poedersuiker
- 65 g suiker
- 1 ei
- 1 mespunt zout
- 1 vanillestokje
Voor de citroencrème:
- 100 ml citroensap
- 2 eieren
- 3 eidooiers
- 300 g bloemsuiker
- 300 g boter
- Geraspte schil van 2 citroenen
Voor de merengue:
- 160 g bloemsuiker
- 200 ml eiwit ongeveer 8 eiwitten
- 200 g suiker
- Azijn een paar druppels
Ter decoratie:
- Citroen
- Kaapse kruisbes
- Spinsuiker
- Gele kleurstof
Instructies
De Bodem:
- Meng de boter, suiker, en amandelpoeder in een kom.
- Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
- Voeg deze samen met het ei, zout, bloem, en poedersuiker toe aan het mengsel.
- Meng tot een homogene massa.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
- Vet een vlaaivorm in en leg het deeg erin.
- Druk goed aan en prik gaatjes in de bodem.
- Bak de taartbodem blind af in de airfryer op 160 graden gedurende 30 minuten.
De Citroencrème:
- Smelt de boter op matig vuur en voeg het citroensap en de geraspte citroenschil toe.
- Voeg de bloemsuiker toe, roer goed door en laat kort opkoken.
- Klop de eieren en eidooiers los.
- Haal de pan van het vuur en meng het eiermengsel erdoor.
- Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren tot de crème dikker wordt.
- Zeef de crème door een fijne zeef en laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
De Merengue:
- Ontvet de mengkom met een paar druppels azijn op keukenpapier.
- Klop het eiwit stijf en voeg langzaam de suiker toe.
- Zeef de bloemsuiker over het eiwit en klop nogmaals door.
- Doe de merengue in een spuitzak.
Samenstellen en Decoreren:
- Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
- Vul de bodem met de citroencrème en strijk glad.
- Spuit de merengue op de taart en brand de bovenkant voorzichtig bruin met een kleine brander.
- Smelt wat suiker in een pan en voeg een druppel gele kleurstof toe.
- Trek spinsuikerdraden en werk de taart af met Kaapse kruisbessen en schijfjes citroen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 5 g | Vet: 24 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 40 g