Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 1 l heldere runderfond
- 200 g runderpoelet
- 75 g kleingesneden bouquet garni
- 2 eiwitten
- zout
- versgemalen peper
- 2 vleestomaten
- toefjes verse kervel
Instructies
- Verwijder de 'korst' gestold eiwit niet door hem van de fond te scheppen, hierbij bestaat kans dat de fond weer 'blind' slaat.
- Giet de fond voorzichtig onder de korst uit in een pan door een fijne zeef.
- Maak de runderfond minstens een dag van tevoren, ontvet hem goed.
- Verwarm de fond tot lauw.
- Hak de poelet en het bouquet in de foodprocessor fijn; schakel hiervoor een paar keer de pulseknop in.
- Meng de eiwitten door de massa. Roer dit mengsel (clarifique) door de bouillon en breng deze voorzichtig tegen de kook aan.
- Hierbij mag de fond beslist niet koken; laat de fond 1,5 uur zachtjes trekken tot de massa als een 'korst' komt bovendrijven.
- Zet een natgemaakte zeefdoek vast op een pan, zet daarop een fijne zeef en zeef de consommé hierdoor.
- Breng de consommé op smaak met zout en versgemalen peper.
- Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Verdeel de tomatenblokjes over acht verwarmde theekopjes en giet de consommé erover.
- Garneer met een toefje kervel.