Couscouspilav met kipfilet en rode-wijnjus
Deze couscouspilav met kipfilet en rode-wijnjus is een smaakexplosie van zoet, pittig en hartig tegelijk. De combinatie van rozijnen, pistachenoten en kaneel zorgt voor een Mediterraans feest op je bord. Met de kipfilet mals en sappig, en de rode-wijnjus vol diepgang, is dit gerecht perfect voor een gezellig diner.
Ingrediënten
- 1 ui naar smaak
- 2 teentjes knoflook naar smaak
- ½ pak couscous à 500 g biologisch
- 50 g roomboter Biologisch
- 4 kipfilets à ca. 100 g biologisch
- 75 g rozijnen
- ½ zakje pistachenoten à 100 g biologisch
- 2 dl sinaasappelsap fles à 750 ml biologisch
- 2 dl rode wijn Biologisch
- 3 theelepels chilipoeder naar smaak
- 1 theelepel kaneelpoeder naar smaak
- zeezout naar smaak
- versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Ui en knoflook pellen en snipperen.
- In een pan 1/4 deel van de ui en knoflook met rozijnen, sinaasappelsap en rode wijn aan de kook brengen.
- Ca.
- 5 minuten zachtjes laten koken en daarna laten afkoelen.
- Pistachenoten pellen.
- Kipfilets bestrooien met zout, peper en de helft van het chilipoeder en kaneelpoeder.
- In een koekenpan 25 g boter verhitten en kipfilets op matig hoog vuur in ca.
- 6 minuten bruinbakken, halverwege keren.
- Het vocht van het rozijnenmengsel boven een maatbeker zeven.
- De helft van het vocht bij de kipfilets schenken en de kip in ca.
- 10 minuten zachtjes gaar stoven.
- Rest van het vocht met water aanvullen tot 350 ml.
- In een braadpan de rest van de boter verhitten.
- Rest van ui en knoflook ca.
- 3 minuten zachtjes fruiten.
- Couscous en rest van chilipoeder en kaneelpoeder erdoor scheppen en ca.
- 1 minuut al omscheppend zachtjes bakken.
- Rozijnenmengsel, vocht en zout toevoegen en couscous afgedekt ca.
- 5 minuten gaar laten worden.
- Met een vork losmaken.
- Pistachenoten erdoor scheppen.
- Couscous op vier borden scheppen.
- Kipfilet ernaast leggen.
- Jus op hoog vuur ca.
- 1 minuut laten inkoken.
- Beetje jus over de kip scheppen, rest apart erbij geven.
- Serveer met biologische komkommersalade.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de couscouspilav met een frisse komkommersalade en een paar extra pistachenoten bovenop voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Bij deze couscouspilav met kipfilet en rode-wijnjus past een fruitige, licht gekoelde rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. De wijn accentueert de rozijnen en pistachenoten in het gerecht, en de subtiele kruidigheid van kaneel en chilipoeder wordt prachtig in balans gebracht. Voor extra plezier kun je deze wijnen online bekijken via wijnhuis.nl of je lokale wijnwinkel.
Voedingswaarden
Calories: 580 kcal | koolhydraten: 53 g | Protein: 28 g | Vet: 25 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 15 g