Crêpe suzette van Sofie Dumont

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Flensjesdeeg:

  • 200 g bloem
  • 150 g eieren 3
  • 500 ml melk
  • 1 eetlepel arachideolie
  • snuifje zout
  • 20 g vanillesuiker
  • boter om te bakken

Sinaasappelsaus:

  • 100 g suiker
  • 30 g boter
  • sap van halve citroen
  • sap 3 sinaasappels
  • sinaasappel zestes
  • scheut Grand Marnier
  • scheut Cognac

Instructies

Bereiding flensjes:

  • Doe de bloem in een hoge kom en maak een kuiltje, strooi het zout op de rand.
  • Roer de eieren en de vanillesuiker los en giet in het bloemkuiltje.
  • Giet er voorzichtig de melk bij.
  • Meng met een garde en roer tot een beslag zonder klonters.
  • Laat het beslag een halfuurtje rusten.
  • Voeg er, net voor je gaat bakken, de olie bij.
  • Bak de flensjes dun in een warme koekenpan en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Gebruik wanneer nodig een klontje boter om de flensjes te bakken.

Bereiding sinaasappelsaus:

  • Was de sinaasappels.
  • Verwijder met een dunschiller de sinaasappelschil van één sinaasappel.
  • Enkel de schil, niet het witte vel.
  • Snij de schillen in dunne sliertjes (julienne).
  • Zo bekom je zogenaamde zestes.
  • Blancheer de zestes gedurende 1 minuut.
  • Giet af en verfris met koud stromend water.
  • Herhaal dit nog een tweede keer.
  • Pers citroen en sinaasappelen.
  • Laat de boter smelten, voeg er de suiker aan toe.
  • Laat inkoken tot de suiker bijna begint te karameliseren.
  • Blus het mengsel met het sinaas- en citroensap en laat even indikken tot een licht gebonden saus.
  • Neem van het vuur.
  • Breng op smaak met een geut Grand Marnier en Cognac.
  • Voeg de zestes van sinaasappel toe en laat bij voorkeur een uurtje trekken.
  • Warm de sinaasappelsaus op, wentel de flensjes er in tot ze warm zijn en vouw in vieren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer eventueel met een bolletje vanilleijs en toef slagroom, dat heet dan een Comédie Française.
TIP:
Zorg steeds dat je pan warm genoeg is bij het bakken.
Door de zestes van sinaasappelschil te blancheren verdwijnt de bitterheid van de schil, en dat is gewoonweg smakelijker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht / Pannenkoeken