Donuts van Sofie Dumont
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 100 g zachte boter
- 10 g zout
- 25 g suiker
- 250 ml lauw water
- 25 g verse gist
- 25 ml gecondenseerde melk
- 3 eieren
eventueel voor topping:
- 1 ei
- azijn/citroen
- poedersuiker
Instructies
- Voeg de bloem, de boter, het zout en het suiker samen in een kom.
- Voeg het water en het gecondenseerde melk samen en los er de gist in op.
- Voeg 3 eidooiers toe aan de kom met bloem en begin te mengen.
- Voeg al roerend het mengsel van water, gecondenseerde melk en gist toe.
- Meng alles zo’n 10 min.
- Bol het deeg vervolgens een beetje op en portioneer in stukjes van 75 à 80 g.
- Bol alle stukjes een klein beetje op en maak er dan een gat in met je duim tot die er aan de onderkant weer uitkomt.
- Draai de cirkels op rond je vinger tot die de vorm van een donut hebben.
- Laat de donuts 10 min rijzen onder een handdoek.
- Maak ondertussen de topping door 30 g eiwit (1 ei) te mengen met scheutje azijn of paar druppels citroen en een paar lepels poedersuiker, voor een flashy kleurtje kun je daar kleurstof aan toevoegen.
- Als de donuts gerezen zijn, bak je ze 3 minuten aan elke kant in plantaardig frietvet.
- Laat ze uitlekken en dop ze vervolgens in de topping.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bestrooi ze eventueel nog met leuke chocolade korreltjes.