Drentse Steranijs & Saffraanlikeur
Een traditionele Drentse likeur met steranijs en saffraan, doordrenkt met rijke smaken en aroma's. Perfect als digestief of cadeau! Ook wel Drentse Steerntjes genoemnd
Equipment
- Weckfles (1 liter)
- Schone glazen fles voor bewaren
Ingrediënten
- 800 ml brandewijn
- 10 g steranijs
- 6 draadjes saffraan
- 400 g witte kandij
Instructies
- Plaats de witte kandij, steranijs en saffraan in een schone weckfles van 1 liter.
- Schenk de brandewijn over de ingrediënten tot de fles volledig gevuld is.
- Sluit de weckfles goed af en schud regelmatig zodat de kandij goed oplost.
- Laat het mengsel enkele weken staan op een donkere, koele plaats en schud de fles af en toe.
- Controleer of de kandij volledig is opgelost.
- Zeef de inhoud van de weckfles door een fijne zeef om resten van steranijs en saffraan te verwijderen.
- Schenk de heldere likeur in een schone fles en bewaar op een koele plaats.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de likeur in kleine likeurglaasjes na een stevige maaltijd. Heerlijk bij koffie of als digestief na een winters diner.
Wijnadvies:
Een aanvullende optie is om deze likeur te serveren bij een dessert met chocolade of crème brûlée voor een smaakvolle combinatie.
Het verhaal:
Likeuren was vroeger een geneeskrachtige drankje op basis van alcohol en niet zoet,
in de Oudheid wist men al dat anijs goed was voor maag, darmen en spijsvertering.
Anijslikeuren werden al in verschillende oude beschavingen gedronken, veel bekende
anijsdranken komen uit landen rond het Middellandse Zeegebied.
Steranijs is een gedroogde bloem in de vorm van een ster met acht punten, het is een
kruid waarmee je gerechten kan voorzien van een heerlijk aroma (deze kan je niet eten). Het aroma van steranijs is echter directer, scherper dan dat van gewone anijs.
Vroeger kauwde men na de maaltijd op een anijssterretje om de adem te zuiveren.
Andere bekende Drentse likeuren: Hunnebed, Kruidkroamer, Sneiballegie en Turfstekers bitter.
in de Oudheid wist men al dat anijs goed was voor maag, darmen en spijsvertering.
Anijslikeuren werden al in verschillende oude beschavingen gedronken, veel bekende
anijsdranken komen uit landen rond het Middellandse Zeegebied.
Steranijs is een gedroogde bloem in de vorm van een ster met acht punten, het is een
kruid waarmee je gerechten kan voorzien van een heerlijk aroma (deze kan je niet eten). Het aroma van steranijs is echter directer, scherper dan dat van gewone anijs.
Vroeger kauwde men na de maaltijd op een anijssterretje om de adem te zuiveren.
Andere bekende Drentse likeuren: Hunnebed, Kruidkroamer, Sneiballegie en Turfstekers bitter.
Voedingswaarden
Serving: 50 ml | Calories: 120 kcal | koolhydraten: 15 g | Sugar: 14 g