Druivenjam
Deze jam van druiven is heerlijk bij ontbijt of brunch.
Ingrediënten
- 1½ kg muskaatdruiven
- 1 limoentje
- 1¼ kg suiker
Instructies
- Pel de druiven, halveer ze en verwijder de pitten.
- Vang het sap op dat vrijkomt bij het pellen en ontpitten van de druiven. Zeef dit sap.
- Leg de druiven in een brede pan met een dikke bodem.
- Voeg het gezeefde druivensap toe.
- Breng het geheel, onder voortdurend roeren, aan de kook. Temper de warmtebron en laat
- het zachtjes koken tot ongeveer ¾ van de oorspronkelijke hoeveelheid is ingedikt door het
- indampen.
- Pers het limoentje uit en zeef het sap. Voeg dit sap samen met de suiker toe aan de
- ingekookte druivenmassa.
- Roer krachtig totdat de suiker volledig is opgelost.
- Laat de jam daarna nog 15 minuten zachtjes doorkoken, regelmatig doorroerend.
- Vul zorgvuldig schoongemaakte en met kokend water omgespoelde potjes met de jam.
- Plaats de potjes tijdens het vullen op een houten plank of op een dubbelgevouwen
- natgemaakte doek.
Notities / Tips / Wijnadvies
Voorzie de potjes van etiketten met vermelding van de inhoud en de datum. De druivenjamis 6 maanden houdbaar, mits bewaard op een koele, droge en donkere plek.Serveer deze druivenjam bij crackers, licht geroosterd witbrood, scones of croissants. Hetsmaakt ook heerlijk op licht beboterd krenten- en rozijnenbrood.